Open Vld wil referendum voor fusiegemeente

60f6e388-a56a-11e4-9c21-e42bfef998b3_web_scale_0.09864_0.09864__Het is de Vlaamse partij Open Vld in Kraainem en Wezembeek-Oppem menens om faciliteitengemeenten Kraainem en Wezembeek-Oppem te laten fusioneren. Luk Van Biesen werkte een wetsvoorstel uit en streeft naar een volksraadpleging.

De geruchten over een fusie van Wezembeek-Oppem en Kraainem zijn al zo oud als de straat. Beide gemeenten bevinden zich in dezelfde grootteorde, met een gelijklopende mix aan Nederlandstalige, Franstalige en Europese inwoners. Zowel Kraainem als Wezembeek-Oppem behoort definitief tot het Vlaams gewest met vereeuwigde faciliteiten voor de Franstaligen. De Vlaamse partij Open Vld, actief in beide gemeenten, staat achter die fusie.

Bron: Het Nieuwsblad

Grenzen onder druk

‘Er is steeds meer politieke wil om meer bevoegdheden te leggen bij de gemeenten’, zegtvoormalig gemeenteraadslid van Kraainem en huidig Kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD). ‘Hierdoor staan gemeentegrenzen onder druk. De Vlaamse overheid stimuleert daarenboven fusies met een eenmalige tegemoetkoming van 500 euro per inwoner. Dat is 13.864.500 euro voor beide gemeenten.’

Voorlopig is een fusie nog onmogelijk omdat er verschillen bestaan in faciliteiten voor de anderstaligen. Van Biesen hoopt het pad te effenen met een nieuw wetsvoorstel. Dat wordt nu door alle partijen geanalyseerd. ‘We pleiten ondertussen voor de oprichting van een intergemeentelijke commissie die de voor- en nadelen van een fusie bespreekt en vervolgens overgaat tot een referendum.’

Open Vld ziet, naast die 13,8 miljoen heel wat voordelen in een fusie. Die laat ook toe een gemeenschappelijk nieuw gemeentehuis en beheer van werkingsmiddelen te realiseren.

‘Nu willen beide gemeenten een nieuw gemeentehuis optrekken op twee kilometer van elkaar. Elke gemeente onderhoudt een wagenpark met hoogtewerkers en strooimachines. Dat kan efficiënter worden ingevuld bij een fusie.’ (ddl)

DIETER DE BEUS ■