Schone schijn

De Turteltaks blijft Open VLD pijn doen. De partij heeft echter geen zin in een ministerwissel die het imago van een ruziënde bende individualisten weer helemaal zou oprakelen. Voorzitster Gwendolyn Rutten doet de roddels over een vertrek van Annemie Turtelboom uit de Vlaamse regering af als “nervositeit voor de voorzittersverkiezingen”. Op de nieuwjaarsreceptie werd de schone schijn hooggehouden en bleef de sfeer ondanks de interne problemen luchtig.

Veel grote fans van het parcours dat Annemie Turtelboom in de Vlaamse regering aan het lopen is, zijn er niet meer bij Open VLD. Maar aanvallen van anonieme partijgenoten die ze het afgelopen weekend te ­verduren kreeg in een artikel in De Morgen waren zo persoonlijk, dat bijna iedereen op de nieuwjaars­receptie haar toch in verdediging nam en veel militanten ook met haar op de selfie wilden. “De minister is niet het probleem, maar de Turteltaks blijft overal waar we gaan spreken wel heel moeilijk ­liggen”, erkent Kamerlid en fiscaal expert Luk Van Biesen.

Bron: Het Nieuwsblad

Groen draaide afgelopen week het mes nog eens in die wonde door zichzelf uitgebreid te profileren als de nieuwe verdediger van de kmo’s, die net als de gezinnen het grootste slachtoffer zijn van de Turteltaks.

“Stinkende” historische factuur

Voorzitster Gwendolyn Rutten beseft dat ook, en daarom zette ze in haar speech nogmaals in de verf hoe moedig het wel is dat de “stinkende” historische factuur van de ­groenestroomcertificaten eindelijk wordt betaald.

Nog een probleem is dat Turtelboom de Turteltaks gaandeweg zelf als een geuzennaam is gaan gebruiken, waardoor de heffing nog meer aan haar en haar partij is gaan ­kleven. Sommigen noemen dat “een communicatiefout, maar iedereen maakt fouten”. Anderen vinden dan weer dat Open VLD voor de rest ook veel te weinig uit de verf komt in de Vlaamse regering en wijzen daarvoor eveneens richting Turtelboom.

Maar zelfs wie haar liever vervangen zou zien, een wens die niet echt wijdverspreid is, beseft dat zo’n ­manoeuvre de partij zo mogelijk nog meer pijn zou doen dan nu al het geval is.

“De Turteltaks is gestemd”, zegt een partijtopper. “We wisten vooraf dat daar geen schoonheidsprijzen mee te verdienen zouden zijn. Maar Rutten kan Turtelboom nu niet los­laten. Zij heeft haar nodig om de partij in Antwerpen recht te houden.”

De voorzitster noemt de roddels en de sneren naar Turtelboom “nervositeit voor de voorzittersverkiezingen” die er over enkele maanden aankomen. “Het is niet de eerste keer dat dan met modder wordt gegooid. Je zal zien dat, eens die verkiezingen achter de rug zijn, de rangen weer gesloten zullen worden.”

hannes cattebeke ■