Ook Open Vld heeft kritiek op N-VA-minister Van Overtveldt

Na CD&V heeft nu ook coalitiepartner Open Vld kritiek op minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Kamerlid Luk Van Biesen viel de minister in ‘De Zevende Dag’ niet af, maar ziet niettemin nog te veel vraagtekens bij zijn werk. De liberalen hebben wel oren naar zijn hervormingsvoorstel voor de vennootschapsbelasting, zolang dat budgetneutraal kan.

Bron: De Morgen

Verschillende CD&V-toppers uitten de jongste dagen al kritiek op Van Overtveldt. Dat die zonder overleg een grote – en volgens CD&V dure – hervorming van de vennootschapsbelasting voorstelt terwijl de begrotingscontrole en de taxshift nog heel wat inspanningen vragen, vinden de christendemocraten niet kunnen.

Ook Open Vld is enkel voorstander van een hervorming als die budgetneutraal kan en heeft wat kritiek op de N-VA’er. “Minister Van Overtveldt is een van de sterkhouders binnen deze regering”, aldus Open Vld’er Van Biesen. “Maar binnen het wetgevend werk dat hij tot nu toe gedaan heeft – en daar volg ik de kritiek van CD&V – zijn er te veel initiatieven geweest die eigenlijk te weinig uitgedragen zijn.”

Het liberale Kamerlid maakte dat ook meteen concreet. “De bankentaks heeft meer dan een jaar geduurd. De diamanttaks, daar is niets van gekomen, dat zit nog vast. De speculatietaks, daar zijn nog heel wat problemen rond. Er zijn heel wat zaken die duidelijk in de begroting ingeschreven staan, waar vandaag een vraagteken bij staat”, aldus Van Biesen, die naar eigen zeggen wel nog gelooft dat Van Overtveldt de ingeschreven begrotingsinkomsten zal halen.

“Eenzijdige aanval”

In één adem zat De Open Vld’er ook Van Overtveldts partijgenoot Steven Vandeput achter zijn veren. “Rond redesign van de overheid is een half miljard euro in de begroting ingeschreven. Hoe ga je het openbaar ambt aanpassen, meneer Vandeput, als je vandaag nog geen enkel voorstel gedaan hebt? ”

N-VA-Kamerlid Peter Dedecker nam de verdediging van zijn partijgenoten op zich. Volgens hem zal Van Overtveldt wel degelijk een budgetneutraal hervormingsvoorstel voor de vennootschapsbelastingen op tafel leggen. Bij de diamanttaks is dan weer voor voorzichtigheid gekozen, om een debacle zoals met de excess profit rulings “van de paarse regering” te voorkomen. Het is bovendien de volgens hem “eenzijdige aanval vanuit de Europese Commissie” op die rulings die nieuwe hervormingen absoluut noodzakelijk maakt.

De onenigheid binnen de regering doet Dedecker af als “een beetje tragiek” in aanloop naar de begrotingscontrole die wel zal koelen zonder blazen. Al merkte hij in een sneer aan CD&V nog op dat het “wel heel moeilijk hervormen is als een partner constant vanachter op de bagagedrager met zijn voeten tussen de spaken zit”.

“Voorstander van hervorming”

Ook CD&V’er Van Rompuy ziet geen problemen voor de centrumrechtse coalitie. “Ik ben ook een voorstander van een hervorming, maar dat moet gebeuren als alle rekeningen kloppen en in de komende maanden en dus niet binnen de begrotingscontrole”, besloot hij.

Vanuit de oppositie schoot sp.a’er Dirk Van der Maelen intussen ook lustig op Van Overtveldt. “Hij is een stuurman die beter aan wal was blijven staan. Hij verketterde in het verleden (als journalist, nvdr) al wat hij nu zelf in het kwadraat aan het toepassen is”, klonk het. “Moest er ruimte zijn”, dan zijn ook de Vlaamse socialisten voor hervormingen die de kmo’s helpen personeel aan te werven en te investeren. “Maar dat doe je niet door de belastingen op winsten te verlagen, maar door de lasten op werk te verlagen.”