Fiscale inkomsten alarmerend laag

Volgens Financiën hinken de fiscale ontvangsten nog maar eens achteruit. Eric Van Rompuy (CD&V), voorzitter van de Kamercommissie Begroting en Financiën, spreekt over 500 à 600 miljoen euro. “Minister Van Overtveldt en de begroting: het komt nooit meer goed”, zegt hij. Maar ook het Rekenhof is opvallend kritisch.

Bron: Gazet Van Antwerpen

De begroting temmen, het is iets waar de regering-Michel maar niet in slaagt. Maandag liet de Nationale Bank nog weten dat nog 8 à 9 miljard euro moet worden gevonden om alle tekorten weg te werken. Het kan tellen in een periode waarin het land op zijn kop staat omwille van de besparingen.

3% minder belastinggeld

Ondertussen is ook duidelijk dat de regering in de aanloop naar de aartsmoeilijke begrotingsopmaak van juli op niet veel goed budgettair nieuws moet rekenen. Cijfers van de Federale Overheidsdienst Financiën van de inkomsten van de eerste vier maanden van dit jaar tonen aan dat het belastinggeld veel minder binnenstroomt dan bij de begrotingscontrole van maart werd gedacht. In plaats van 3% meer, kwam er tot eind april 3% minder binnen. Dat is volgens CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy op jaarbasis meer dan een half miljard euro, cijfers die andere meerderheidspartijen bevestigen.

Bedrijven betalen niet

De belastingen die bedrijven vooraf betalen, zijn nog maar eens de grote boosdoener. Vorig jaar bleek al dat die voor maar liefst één miljard waren overschat. Nu is al sprake van 200 à 300 miljoen euro. Probleem is dat de boete zo laag is, dat ondernemingen gewoon geen voorafbetalingen meer doen. De regering nam al maatregelen om hen op andere gedachten te brengen, maar specialisten geven aan dat die pas in 2017 effect hebben. Open Vld’er Luk Van Biesen wil daarom de boetes optrekken tot 10%, zoals voor btw- en RSZ-betalingen het geval is.

Maar ook nog een reeks andere inkomsten liggen een pak lager: de btw-inkomsten (180 miljoen euro), de roerende voorheffing, de accijnzen op alcohol, diesel en tabak, de opbrengst van het hogere btw-tarief op elektriciteit (44 in plaats van 188 miljoen). Nog maar eens het bewijs dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zijn huiswerk niet goed doet, zeggen de oppositieleden Kristof Calvo (Groen) en Karin Temmerman (sp.a). Maar ook Van Rompuy blijft bijzonder kritisch voor de N-VA-excellentie. “Johan Van Overtveldt en de begroting: het komt nooit meer goed”, zegt de CD&V’er.

Het Rekenhof waarschuwt in een nieuw rapport dat vandaag in het parlement wordt voorgesteld ook voor de tegenvallende inkomsten. Een reeks maatregelen zoals de hogere bankentaks of de fiscale regularisatie moet door de Kamer worden goedgekeurd. Andere dossiers – de diamanttaks, de kaaimantaks, de nieuwe regels voor vastgoedvennootschappen – riskeren ook een stuk minder op te brengen, zegt de budgettaire waakhond. “We zullen nog moeten knokken om onder een tekort van 3% te blijven”, waarschuwt Van Rompuy.

Minister Van Overtveldt zit momenteel in de VS en was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. De hele discussie over de begroting komt ook pas in juli echt op gang. Maar goed ziet het er dus niet uit.

Farid El Mabrouk ■