Douane verkoopt illegale sigaretten door: “Deontologisch probleem”

Steeds meer illegale sigaretten worden in beslag genomen. En steeds meer gaat het om zogenoemde “cheap whites”, sigaretten die vaak door kleinere producenten buiten de Europese Unie worden gemaakt. Wanneer die illegaal worden ingevoerd, is er sprake van smokkel en ontduiking van invoerrechten. Vorig jaar werden er zo ruim 262 miljoen uit omloop genomen door de bevoegde instanties.

Bron: www.deredactie.be

De douane kan die cheap whites echter doorverkopen, omdat ze vaak niet worden vernietigd. “Namaaksigaretten worden geanalyseerd in het labo en worden meestal vernietigd op vraag van de sigarettenproducent. Dan gaat het echt over namaak. Op de cheap whites staat geen label en daar wordt vaak geen klacht tegen ingediend. Het doorverkopen van bepaalde partijen gebeurt soms, onder strike voorwaarden”, zegt Sara Jane Deputter van de federale overheidsdienst Financiën.

Open VLD’er Luk Van Biesen betreurt dat de douane nog steeds illegale sigaretten kan doorverkopen. “Dat ondanks de belabberde kwaliteit van de sigaretten”. Hij ziet ook een deontologisch probleem. “De overheid geeft miljoenen uit aan campagnes tegen roken en aan Kom op tegen Kanker.”

Hij vraagt aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een deontologische code. Op het kabinet Financiën is men bereid om die vraag te bekijken, maar wijst men er ook op dat de verkoop geld in het laatje van de overheid brengt. “We moeten dan de budgettaire impact berekenen en compenseren.”