Taxfree winkelen wordt goedkoper

Ondanks een “njet” van begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de regels voor taxfree winkelen versoepeld.

Bron: Knack

Van Overtveldt heeft de ondergrens om taxfree te shoppen van 125 euro naar 50 euro teruggebracht voor niet-Europese buitenlanders die op doorreis zijn in ons land. Hij wilde zo de handelaars op de luchthaven een duwtje in de rug geven na de aanslagen van 22 maart. Dat schrijft De Morgen.

Van Overtveldt legde echter twee keer een negatief advies naast zich neer. Zo waarschuwde de Raad van State dat de budgettaire gevolgen niet berekend zijn. Om dezelfde reden trok minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) later aan de alarmbel. “De maatregel die u voorstelt doet de inkomsten dalen”, schrijft ze aan Van Overtveldt. “Die zijn niet ingecalculeerd bij de laatste begrotingscontrole, noch toen de maatregelen werden genomen om de winkels op de luchthaven een duw in de rug te geven.”

Als de minister van Begroting geen akkoord geeft, moet de maatregel normaal gezien besproken worden op de ministerraad, maar dat is niet gebeurd. “We moeten dit rechtzetten en de maatregel opnieuw bekijken bij de start van het politieke jaar”, aldus Wilmès. “Wanneer een maatregel impact heeft op de begroting, dan wordt die best besproken op de ministerraad”, zegt ook Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen.

“De versoepeling van de btw-regeling zal niet meer dan 1 miljoen euro kosten”, reageert Van Overtveldt. “En dat is dan nog zonder eventuele terugverdieneffecten gerekend. Op een totale begroting is de impact miniem.”

De regeling die Van Overtveldt voorstelt, is enkel van toepassing op niet-Europese buitenlanders die op doorreis zijn in ons land. Voor de aankopen die ze doen in ons land kunnen ze achteraf de btw terugeisen.

Voor Belgen geldt een andere regeling. Zij krijgen die btw-korting enkel op de luchthaven, maar vaak verdwijnt die in de zak van de winkelier. (Belga/NS)