Taxfree wordt goedkoper ondanks negatieve adviezen

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) en kamerlid Luk van Biesen zijn niet opgezet met een beslissing van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om de drempels voor taxfree winkelen te versoepelen.

Bron: De Standaard

Dan gaat het niet om het taksvrije shoppen op de luchthaven zelf, wel voor aankopen in België zelf. Buitenlanders van buiten de Europese Unie kunnen bij hun vertrek bij de douane een formulier invullen waardoor ze de betaalde taksen kunnen recupereren. Tot nu toe gold er een ondergrens van 125 euro, Van Overtveldt heeft die volgens De Morgen doen zakken naar 50 euro.

Die versoepeling is bedoeld om Belgische winkeliers een duw in de rug te geven na de aanslagen in Brussel. Maar zowel de Raad van State als minister van begroting Sophie Wilmès adviseerden negatief omdat de budgettaire gevolgen niet zijn berekend.

‘De maatregel die u voorstelt, doet de inkomsten dalen’, schrijft ze aan Van Overtveldt. Kamerlid Luk Van Biesen geeft haar gelijk. ‘Een minister van Begroting moet iedereen bij de les houden. Als we dergelijke adviezen in de wind gaan slaan, zoals Van Overtveldt doet, zal een begroting altijd ontsporen.’

Volgens het kabinet-Wilmès is er ook een administratief probleem aangezien Van Overtveldt het betrokken besluit heeft genomen zonder beslissing op de ministerraad. Dat had gemoeten aangezien minister Wilmès haar akkoord niet had gegeven.

Van Overtveldt reageert dat de soepeler regeling slechts een miljoen euro kost. Volgens cijfers van de fiscale administratie gaat het inderdaad maar om 1,6 miljoen euro. Van Biesen is niet overtuigd: ‘Het gaat om het principe.’