Taxfree wordt goedkoper ondanks negatieve adviezen

Ondanks een “njet” van begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de regels voor taxfree winkelen versoepeld. Dat schrijft De Morgen. Ook regeringspartij Open VLD reageert geïrriteerd.

Bron: Het Belang Van Limburg

Van Overtveldt legde echter twee keer een negatief advies naast zich neer. Zo waarschuwde de Raad van State dat de budgettaire gevolgen niet berekend zijn. Om dezelfde reden trok minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) later aan de alarmbel. “De maatregel die u voorstelt, doet de inkomsten dalen”, schrijft ze aan Van Overtveldt. “Die zijn niet ingecalculeerd bij de laatste begrotingscontrole, noch toen de maatregelen werden genomen om de winkels op de luchthaven een duw in de rug te geven.”

Als de minister van Begroting geen akkoord geeft, moet de maatregel normaal gezien besproken worden op de ministerraad, maar dat is niet gebeurd. “We moeten dat rechtzetten en de maatregel opnieuw bekijken bij de start van het politieke jaar”, aldus Wilmès. “Wanneer een maatregel impact heeft op de begroting, dan wordt die best besproken op de ministerraad”, zegt ook Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen.

“De versoepeling van de btw-regeling zal niet meer dan één miljoen euro kosten”, reageert Van Overtveldt. “En dat is dan nog zonder eventuele terugverdieneffecten gerekend. Op een totale begroting is de impact miniem.”