Luk als afgevaardigde bij het NATO parlement in Istanbul

15232092_10154733776604747_7972503978240019247_nVan 18 tot 21 november vond het NATO Parlement plaats. Voor de 62ste jaarvergadering werd Istanbul als locatie gekozen. Ook Luk was aanwezig als één van de zeven stemgerechtigde Belgische leden.

Tijdens een NATO Parlement komen al de afgevaardigden die behoren tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie samen voor een evaluatie m.b.t. de bescherming van de democratische waarden en economische samenwerking. Ook de strategie op het vlak van defensie, militaire macht en geopolitiek wordt besproken.

Als afgevaardigde van Open Vld zetelt Luk niet in het NATO parlement als Open Vld lid, maar zit hij samen met al de leden van de liberale fracties binnen de NATO groep, waaronder dus ook de afgevaardigden van MR. Op de agenda stonden er vergaderingen en ontmoetingen over defensie en veiligheid, samengaand met de economische situaties.

De ontmoeting met de Belgische ambassadeur (Marc Trenteseau), de toespraken van o.a. president Erdoğan, de NATO-secretaris generaal J. Stoltenberger en de NATO-parlementsvoorzitter P. Turner waren leerrijke momenten. Zij openen onze ogen voor steeds toenemende spanningsvelden en onverdraagzaamheid in onze wereld. Hierdoor wordt het steeds duidelijker dat Vrede ons meest kostbaarste goed is, dat wij meer zouden moeten koesteren.

De NATO moet ons die veiligheid schenken in de geest van de leuze die gebeiteld staat in de IJzertoren: “Nooit meer oorlog, Plus jamais de guerre, No more War, Nie wieder Krieg”.

Natuurlijk kwam ook de staatsgreep die enkele maanden eerder plaatsvond ter sprake. Voor Turkije was het belangrijk te laten zien hoe ze hierop gereageerd hebben en dit willen aanpakken.

Tot slot nam Luk ook deel aan een door de Oostenrijkse en Duitse delegatie georganiseerde bijeenkomst met een delegatie van de HDP, de oppositiepartij in Turkije. De Belgische vertegenwoordigers van N-VA, MR en PS waren hierbij ook aanwezig.

Klik hier voor een link naar de website van de NATO waar u samenvattingen en standpunten kan terugvinden van de vergaderingen in Istanbul.