N-VA begraaft tobintaks, MR blijft ervoor gaan

De Franstalige liberalen van de MR blijven als enige regeringspartij volop voor de tobintaks gaan. Dat is een taks op financiële transacties waar op Europees niveau op gebroed wordt. Tien landen, waaronder België, onderhandelen er al jaren over. Begin volgende maand komt een compromisvoorstel op tafel bij de Europese ministers van Financiën. Op dat moment moet ook financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) zich erover uitspreken. Zijn partij roept haar federale coalitiepartners alvast op om de stekker uit de taks te trekken.

Ook Open Vld vreest dat er meer na- dan voordelen aan verbonden zijn. “Zo dreigt de rente te stijgen, en dus de staatsschuld”, zegt parlementslid Luk Van Biesen. CD&V-vicepremier Kris Peeters riep ook al op om terughoudend te zijn. Maar bij de MR klinkt het zo: “Wij hebben ons voor een proces geëngageerd en dat zetten wij voort.” (KST)