Lokaal: Luk kopman voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 in Zemst.

Flash-januari2017-zemst-voorpaginaHet bestuur van Open Vld Zemst heeft tijdens hun laatste bestuursvergadering Luk aangeduid als kopman voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

Luk was gedurende 32 jaar gemeenteraadslid en Schepen in Kraainem, waar hij de eenheidslijst OPEN realiseerde. OPEN is een visie die eenheid onder de Vlamingen bracht en openheid naar de anderstaligen toonde. Luk drukte uitdrukkelijk zijn stempel door de uitbouw van het Nederlandstalig onderwijs, de oprichting van de Nederlandstalige bibliotheek, muziekschool en speelpleinwerking. Verder moderniseerde hij de gemeente. Het wegennet werd grondig aangepakt met concrete investeringen in voet- en fietspaden.

Van 1998 tot 2004 was Luk de enige Vlaamse Schepen in Kraainem. Dit schepenmandaat stelde hij echter ter beschikking aan de eenheidslijst OPEN in 2004, nadat hij Annemie Neyts opvolgende in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Enkele jaren geleden verhuisde Luk naar het voormalig klooster der Annonciaden te Zemst. Al vrij snel constateerde hij dat Open Vld Zemst ondervertegenwoordigd was en nog steeds is in de Gemeenteraad. De fractie werd in twee verkiezingen herleid van 6 naar 1 vertegenwoordiger.  Nochtans stemde meer dan 20% van de inwoners van Zemst voor de lijst van Maggie De Block en Luk Van Biesen tijdens de verkiezingen voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers in 2014. Dit is een bewijs dat Open Vld Zemst sterk ondervertegenwoordigd is in de Gemeenteraad en daar wil Luk verandering in brengen.

Als bruggenbouwer wil Luk alle Zemstenaren verenigen die alles in het werk willen stellen om de gemeente leefbaar en toegankelijk te maken voor de jonge gezinnen en alleenstaanden. De gemeente mag zich niet laten sandwichen tussen de steden Mechelen en Vilvoorde. Zemst moet staan voor een open gemeente met respect voor het groene karakter en met alle nodige voorzieningen die tweeverdieners nodig hebben om hier te kunnen wonen. Onderwijs en kinderopvang zullen daarbij centraal staan.

Luk specialiseerde zich ook in financiën, fiscaliteit en begroting. Deze kennis zal nodig zijn om de gemeente financieel gezond te maken. Steeds eisen de steden meer middelen van de hogere overheid waardoor zij de gemeenten opzadelen met meer lasten. Open Vld Zemst wil ervoor zorgen dat de gemeentelijke belastingen gelijk zijn aan de nodige en nuttige middelen voor het voeren van een dynamisch gemeentebeleid waar de Zemstenaar opnieuw belangrijk is. Het herdefiniëren van de kerntaken van een gemeentebestuur zal dan ook in de volgende weken uitgetekend worden.