Petitie en boek om basisinkomen op politieke agenda te plaatsen

Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen is maandag een petitie gestart om het basisinkomen onder de aandacht van de regering te brengen. Dat gebeurde in de Kamer, waar ze haar boek ‘Win For Life. Met het basisinkomen naar vrijheid en creativiteit’ voorstelde. Ondertekenaars zijn onder meer Vlaams parlementslid Grete Remen (N-VA), Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld), ondernemers Françoise Chombar, Roland Duchâtelet, Noël Slangen, economen Peter De Keyzer en Pascal Paepen en oud ACLVB-topman Jan Vercamst.

Bron: Belga

De meesten maken ook deel uit van de experts die hun visie geven over het thema, net zoals Kristof Calvo (Groen), Georges-Louis Bouchez (MR), Unizo-topman Karel Van Eetvelt, Philippe Defeyt en Philippe Van Parijs.

Lijnen eist dat België grondig onderzoekt of het een basisinkomen kan invoeren. Het Planbureau kan met deze opdracht belast worden. Nederland en Finland staan al heel wat verder met het basisinkomen en experimenteren ermee. Een recent onderzoek wees uit dat meer dan zes Vlamingen op tien voorstander van een basisinkomen zijn. “De regering kan die cijfers niet zomaar naast zich neerleggen”, vindt Nele Lijnen.

Voor haar houdt het basisinkomen in dat iedereen maandelijks een bedrag tussen 500 en 1.500 euro krijgt, levenslang en zonder voorwaarden. “Het klinkt absurd, want het basisinkomen gaat in tegen ons traditioneel denkpatroon en alles wat ons is aangeleerd. Maar onze complexe sociale zekerheid van vandaag is stilaan achterhaald. Robots zullen in de toekomst een groot stuk van onze arbeid overnemen. Daarom is zo’n basisinkomen nodig”, stelt Lijnen. “We kunnen de problemen van de 21ste eeuw niet aanpakken met instrumenten van de 20ste eeuw”, vatte Françoise Combar, ceo van Melexis, het bij de boekvoorstelling samen. Zij schreef het voorwoord.

In de namiddag trekt Lijnen met een delegatie naar haar partijgenote, minister van Sociale Zaken Maggie De Block, om haar een exemplaar van haar boek af te geven.

Nele Lijnen, Win for Live, is uitgeven door Pelckmans Pro, telt 192 pagina’s en kost 19,9 euro.