Groen wil programma laten doorrekenen, met of zonder hulp van Planbureau

De beloofde analyse van de partijprogramma’s door het Planbureau zal er waarschijnlijk niet komen. Oppositiepartij Groen vindt dat niet kunnen en wil zich desnoods wenden tot een extern bureau.

Bron: Metro

Wat is de taak van het Planbureau?In 2014 stemden de Belgische partijen een wet die het Planbureau de opdracht gaf om alle partijprogramma’s op hun haalbaarheid te onderzoeken. Maar de kans is klein dat de instelling die taak op zich zal nemen. Het probleem is dat het niet de mankracht heeft om alles door te rekenen. België voorziet momenteel acht mensen die de voorstellen van – in het slechtste geval – 70 partijen moeten doorlichten. In Nederland is daarvoor 90 man personeel beschikbaar.

Hoe reageert de overheid?

Er is in meerderheidskringen weinig bereidheid om meer middelen te voorzien voor het Planbureau. «De wet moest per se worden gestemd en niemand wou zich er tegen kanten, maar nu zitten we ermee», aldus Inez De Coninck (N-VA), voorzitter van de parlementaire werkgroep die zich over het vraagstuk buigt. «We gaan nu ook weer niet alle landsmiddelen ter beschikking stellen voor iets dat politiek bijzonder weinig resultaat heeft», zegt Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen.

Wat nu?

De groene fractie, die hard heeft aangedrongen op de wet, wil de analyse nog niet opgeven. Groen zal haar programma desnoods zelf laten becijferen door een onafhankelijke instelling. «Hopelijk volgen andere partijen dan ons voorbeeld», zegt voorzitter Meyrem Almaci. «Toezicht op de haalbaarheid van partijprogramma’s en transparantie daarover kunnen het vertrouwen in de politiek voor een stuk herstellen. In Nederland kan het, er is dus geen enkele reden waarom dit hier niet zou lukken.»