Loze verkiezingsbeloftes nog niet van de baan

Het Planbureau zou alle partijprogramma’s objectief moeten door­rekenen, maar die wet lijkt onuitvoerbaar.

Enkele dagen voor de verkiezingen van 2014 werd een nieuwe wet van kracht. Daarin staat dat alle partijen vanaf de volgende verkiezingen hun programma moeten laten controleren door het Federaal Plan­bureau. De bedoeling is komaf te maken met de valse verkiezingsbeloftes die telkens weer opduiken. Het Planbureau moet nagaan wat voorstellen zoal kosten en welk effect ze zullen hebben.

Bron: De Standaard

Nu blijkt dat die wet niet goed in elkaar zit. ‘De wet moest per se afgerond worden en niemand wou zich ertegen kanten, maar nu zitten we ermee’, zegt N-VA-Kamerlid Inez De Coninck, voorzitter van de parlementaire werkgroep die zich over het vraagstuk buigt.8 ipv 90 mensen

Het probleem? De omvang van het werk is zo groot dat het Planbureau onmogelijk alles op tijd kan berekenen. Nederland heeft daar al dertig jaar ervaring mee en heeft negentig mensen om het programma van een tiental partijen te berekenen. In ons land beschikt het Planbureau voorlopig over acht mensen en moeten de voorstellen van – in het slechtste geval – zeventig partijen worden doorgelicht. Want niet alleen de formaties die in het parlement zitten, maar ook de niet-verkozen partijen kunnen hun programma aan het Planbureau bezorgen.

‘Als de wet blijft zoals die nu is, moeten we mensen bijkrijgen’, zegt een topman van het Plan­bureau. En wat het allemaal nog moeilijker maakt: niet alleen de federale programma’s, maar ook die voor de Vlaamse, Waalse en Europese verkiezingen moeten worden onderzocht. ‘De discussie zit vandaag bij het parlement’, zegt nog een bron binnen het Planbureau.

Sommige partijen lijken niet veel zin meer te hebben om alles op het goede spoor te zetten. ‘De goede wil is er bij iedereen wel, maar we gaan nu ook niet alle landsmiddelen ter beschikking stellen voor iets dat politiek bijzonder weinig resultaat heeft’, zegt Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen. En ook zijn N-VA-collega Inez De Coninck heeft zo haar twijfels. ‘Ons land is zo ingewikkeld. Alle bevoegdheden lopen door elkaar. Ik ben sceptisch over de slaagkansen.’ SP.A-Kamerlid Karin Temmerman blijft wel 100 procent achter het voornemen staan.

De wet om de partijprogramma’s objectief door te lichten kwam er nadat De Standaard samen met andere media en de KU Leuven de oefening in de aanloop naar de verkiezingen in mei 2014 hadden gemaakt.