“Hij moet en zal voorwaarden naleven”

“Ik zal het Brusselse Justitiehuis aanmanen om grondig te controleren dat Muhammed Aytekin, de doodrijder van Merel De Prins uit Eppegem, zich aan zijn opgelegde voorwaarden houdt.” Dat heeft justitieminister Koen Geens gisteren aan burgemeester Bart Coopman gezegd. Die laatste had een onderhoud gevraagd nadat bekend raakte dat Aytekin wegens medische redenen
tijdelijk vrij is onder voorwaarden.

Bron: Het Laatste Nieuws

5 jaar cel, een boete van 6.000 euro en een levenslang rijverbod: die straf legde de Brusselse correctionele rechtbank Muhammed Aytekin, die de 12-jarige Merel De Prins uit Eppegem in oktober 2015 in Vilvoorde doodreed, op. Maar in mei mocht Aytekin de cel al wegens medische redenen tijdelijk en onder strikte voorwaarden verlaten. Aanleiding is een oogaandoening die de nodige verzorging nodig heeft. Opvallend: de doodrijder van Merel kreeg geen enkelband.

Juiste toedracht

Mede omdat hij van tientallen verontruste inwoners berichtjes kreeg, trok burgemeester Bart Coopman (CD&V) gisteren naar het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “Ik wilde de juiste toedracht en de gevolgen kennen”, aldus Coopman, die naar eigen zeggen een lang gesprek met de minister had. “Hij liet me weten dat niet hij, maar wel de strafuitvoeringsrechtbank besloot om Aytekin tijdelijk uit de gevangenis te halen zodat hij de nodige verzorging kan krijgen. Geens benadrukte dat zodra de medische toestand van Aytekin verbetert, hij meteen terug naar zijn cel moet. Daarnaast wordt de straf niet kwijtgescholden, maar opgeschort. Tot slot beloofde de minister me dat hij het Brusselse Justitiehuis zal aanmanen om met alle waakzaamheid en met alle voorziene middelen te controleren dat Aytekin zich aan de voorwaarden houdt. Dat laatste is de grootste bekommernis van mijn inwoners. De doodrijder had namelijk nooit een rijbewijs, maar werd meermaals betrapt in een wagen. Daarom is de vrees groot dat hij het ook nu niet zo nauw zal nemen met de regels. Het stemt me tevreden dat de minister hier persoonlijk op toe zal zien.”

Enkelband is minimum

Ook parlementslid en inwoner van Zemst Luk Van Biesen (Open Vld) heeft zich via een brief tot de justitieminister gericht om enkele antwoorden op vragen van Zemstenaars te krijgen.

“Het verhaal van Merel De Prins ligt iedereen in Zemst nog na aan het hart, want iedereen hier draagt de familie van Merel een warm hart toe. Net daarom is het zo pijnlijk te vernemen dat de dader al vrij rondloopt op basis van medische redenen. Aytekin moet een vaste verblijfplaats hebben en mag niet naar het buitenland vertrekken. Maar voor de rest is hij vrij in zijn doen en laten… zelfs een enkelband, wat ik toch als minimum had verwacht, kreeg hij niet opgelegd.”

Bij de Reko Roller Club Zemst, waar Merel jarenlang lid was, prijst men de inzet van de burgemeester. “Het is mooi dat hij het opneemt voor zijn inwoners”, zegt voorzitter Walter Keuleers.

Het blijft onbegrijpelijk

“Op zo’n manier zie je dat zo’n voorval de politiek ook op menselijk vlak treft. Of ik nu beter kan begrijpen waarom de man tijdelijk ‘vrij’ is? Niet echt. Ik snap nog steeds niet waarom hij niet in de cel verzorgd kan worden.

Wie vroeger in het leger zat en gewond geraakte, werd toch ook ter plaatse verzorgd. Dat moet in een gevangenis dus ook perfect kunnen. Voor de ouders van Merel komt dit nieuws heel hard aan. Zij voelen zich als slachtoffer nog maar eens gestraft.”