Komt er een einde aan dotatie van Laurent? Nieuwe frats van prins zet kwaad bloed bij politici

De nieuwe demarche van prins Laurent zet kwaad bloed bij de regeringspartijen. Open Vld, JONG CD&V en N-VA willen dan ook zo snel mogelijk de discussie starten over het intrekken van de dotaties van bepaalde leden van de koninklijke familie. Ook die van prinses Astrid willen ze opschorten. “Enkel staatshoofden, afgetreden staatshoofden of toekomstige kroonprins(ess)en zouden nog een dotatie moeten krijgen”, zo klinkt het bij JONG CD&V.

Bron: Het Belang van Limburg 

Prins Laurent is altijd goed voor een onverwachte frats. Deze keer dook hij op in een foto genomen tijdens de viering van het negentigjarige jubileum van het Chinese leger. Ook al was hij daar op een persoonlijke uitnodiging, dan nog moet de prins toestemming vragen aan de regering. Onschuldig is zijn daad immers niet, want “met zijn aanwezigheid geeft prins Laurent erkenning aan het Chinese regime”, zei China-kenner Jonath Holslag (VUB) al.

Regeringspartijen Open VLD en N-VA willen het daar nu niet zomaar bij laten. “Als een lid van de koninklijke familie een gesprek heeft met een buitenlandse mogendheid dan moet dat áltijd gemeld worden aan Buitenlandse Zaken”, zegt Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen. “Volgens onze informatie is dat hier duidelijk niet gebeurd. Het is dus logisch dat we de premier in het parlement zullen vragen wat er gebeurd is, zéker na de vorige incidenten.”

Eind januari had premier Charles Michel de prins al eens op het matje geroepen toen hij zonder toestemming met de premier van Sri Lanka had afgesproken. Michel waarschuwde hem toen dat hij bij een volgende misstap zijn dotatie zou verliezen. Maar prins Laurent laat zich duidelijk niet zomaar commanderen. “Het is vooral frusterend dat hij geen gehoor geeft aan de premier. Hij blijft er gewoon de kantjes van aflopen”, benadrukt N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge. Volgens de krant La Libre verbergt premier Michel zijn irritatie dan ook niet ten opzichte van zijn entourage. Voorlopig weigert hij wel alle commentaar.

Opschorten dotaties

De nieuwe demarche van prins Laurent vinden Van Biesen (Open Vld) en Buysrogge (NV-A) dan ook het uitgelezen moment

om de discussie over de dotaties zo snel mogelijk opnieuw op gang te trekken. De broers en zussen van kroonprinses Elisabeth krijgen in de toekomst al geen dotaties meer, maar voor prinses Astrid (312.000 per jaar) en prins Laurent (308.000 euro per jaar) gelden nog overgangsmaatregelen. “Zeker na de nieuwe demarche van Laurent moeten we die herbekijken”, zegt Van Biesen. “Het kan goed zijn dat hij liever een business man wil spelen en wij willen hem die vrijheid geven, maar dan zonder onze dotaties.”

Ook vanuit JONG CD&V klinkt dezelfde vraag. “Concreet pleiten we voor het Nederlands model. De criteria voor het toekennen van een dotatie moet gebeuren op basis van de koninklijke functie. Vermits prinses Astrid en prins Laurent nooit de troon zullen bestijgen, lijkt het ons logisch die dotatie stop te zetten”, stelt JONGCD&V-voorzitter Sammy Mahdi.

Gebrekkige verslagen

“Ik zit nu al vier legislaturen in het parlement en altijd waren er problemen met leden van de koninklijke familie en Laurent in het bijzonder”, zegt Van Biesen. “Met de zesde staatshervorming hebben we dat proberen te regelen met een wet op de protocollaire functies. De leden van de koninklijke familie moeten daardoor verplichte schriftelijke verslagen indienen van hun activiteiten. Maar als je die verslagen leest, moet je toch de vraag stellen of dat de dotatie wel rechtvaardigt. Sommigen schrijven uitzonderlijke weinig en anderen schrijven wel veel maar zonder veel inhoud of toegevoegde waarde.”

JONG CD&V stelt vast dat de regering eerdere beslissingen rond besparingen op de dotaties van Albert II, prins Laurent en Prinses Astrid niet nakomt. In 2014 werd immers beslist tot een jaarlijkse besparing op deze dotaties van 2% tussen 2016-2019, maar we moeten vaststellen dat de dotaties geïndexeerd worden en dus simpelweg stijgen.

Simon Andries & Morien Raeymakers ■