Prins Laurent speelt (deel van) dotatie kwijt

Na prins Laurents nieuwe demarche beslisten premier Michel en koning Filip samen om een deel van zijn dotatie in te trekken. Maar ook een volledige intrekking ligt straks op tafel.

Bron: De Standaard

‘In overleg met de koning nam Charles Michel de beslissing om een sanctie op te leggen’, communiceerde het Paleis gisteren. Als ‘familiehoofd’ gaf koning Filip zijn zegen voor een gedeeltelijke intrekking van de dotatie van zijn broer in 2017.Het is een bijzonder pijnlijke afloop van zijn jongste uitschuiver. Prins Laurent schoot zichzelf stevig in de voet door fier een foto te tweeten over zijn aanwezigheid op de viering van het negentigjarige jubileum van het Chinese leger. Zo onschuldig is dat niet, want ‘met zijn aanwezigheid geeft prins Laurent erkenning aan het Chinese regime’, zei China-kenner Jonathan Holslag (VUB) gisteren al aan Het Nieuwsblad.

Maar erger: helemaal niemand was op de hoogte van zijn bezoekje aan de Chinese ambassade in zijn officieel militair uniform. Volgens het kabinet van de premier gaf noch de regering, noch het Paleis toestemming voor zijn aanwezigheid op een diplomatieke plechtigheid.

‘De sanctie volgt op meerdere waarschuwingen van de premier’, benadrukt het kabinet. Amper zeven maanden geleden had premier Charles Michel de prins al eens op het matje geroepen toen hij zonder toestemming een afspraakje regelde met de premier van Sri Lanka. Michel waarschuwde hem toen dat hij bij een volgende misstap zijn dotatie zou verliezen.

‘Sinds de regering-Leterme heeft de prins ettelijke keren beloofd dat hij zich aan de afspraken zou houden’, zegt Mark Van den Wijngaert, hoogleraar nieuwste geschiedenis (KU Leuven). ‘Hij heeft zich daar nooit aan gehouden, ook al is hij daar zes of zeven keer voor verwittigd. Nu, zoveel regeringen later, is er eindelijk een regering zo consequent om een beperkte sanctie op te leggen. Het is maar normaal dat hij met zijn kop tegen de muur loopt.’

Hoeveel Laurent dit jaar zal moeten inleveren, is nog niet duidelijk. De premier heeft het over een ‘proportionele sanctie’. Dat koning Filip op de hoogte werd gebracht, is ook louter protocol. Het zijn de regering en het parlement die de sanctie van de premier straks nog moeten goedkeuren.

Volledig opschorten

Op veel welwillendheid zal Laurent niet moeten rekenen, integendeel. Regeringspartijen Open VLD en N-VA willen het hier niet zomaar bij laten. ‘Het is dus logisch dat we de premier in het parlement zullen vragen wat er gebeurd is, zéker na de vorige incidenten’, zegt Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen.

Het is meteen het uitgelezen moment om de discussie over de dotaties zo snel mogelijk opnieuw op gang te trekken. De broers en zus van kroonprinses Elisabeth krijgen in de toekomst geen dotaties meer, maar voor prinses Astrid en prins Laurent gelden nog overgangsmaatregelen. Momenteel ontvangt Laurent zo’n 308.000 euro per jaar en Astrid 321.000 euro per jaar.

‘Zeker na deze nieuwe affaire met Laurent moeten we die herbekijken’, zegt Van Biesen. ‘Het kan goed zijn dat hij liever businessman wil spelen en wij willen hem die vrijheid geven, maar dan zonder onze dotaties.’

Het Open VLD-Kamerlid ergert zich aan de aanhoudende problemen met de koninklijke familie. ‘Sinds de zesde staatshervorming is het al mogelijk om sancties, zoals deze, te geven en sindsdien moeten de leden van de koninklijke familie ook verplichte schriftelijke verslagen indienen van hun activiteiten’, zegt Van Biesen.

‘Maar als je die verslagen leest, moet je toch de vraag stellen of die activiteiten de dotatie wel rechtvaardigen. Sommigen schrijven uitzonderlijk weinig. Anderen schrijven wel veel, maar zonder veel inhoud of toegevoegde waarde.’

Ook Jong CD&V wil dat haar moederpartij praat over een volledige opschorting van de dotatie. De jongeren willen de dotatie al vanaf 2018 beperken tot het staatshoofd, het afgetreden staatshoofd en de kroonprins(es).

Maar dat vindt CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten dan weer overdreven. ‘Ik zou de regels toch behouden tot op het moment dat de kroonprinses Elisabeth (15) meerderjarig wordt’, reageert hij. ‘Het is niet dat Laurent nu op zijn beide oren kan slapen. Indien nodig kunnen we hem nog altijd zwaarder sanctioneren. Het is alleszins goed dat de premier nu de wet correct toepast, we konden niet blijven zwaaien met het vingertje.’

De partij van de premier, die nog altijd goede contacten heeft met het koningshuis, weigerde gisteren op haar beurt een partijstandpunt in te nemen over de volledige opschorting van de dotaties.

Simon AndriesArnout Gyssels ■