Zelfs Paleis staat achter straf voor prins Laurent

Prins Laurent verliest mogelijk een tijdlang een stuk van zijn dotatie. Zelfs het Paleis vindt dat Laurent een passende straf verdient na zijn bezoek aan het verjaardagsfeestje van het Chinese leger op de ambassade in Brussel. “Eindelijk is er nu een regering die consequent genoeg is om op te treden”, zegt koningshuiskenner Mark Van den Wijngaert.

Bron: Het Nieuwsblad

Het is genoeg geweest. Voor premier Charles Michel én voor het Paleis. Nadat gisteren in onze krant foto’s op­doken van het verjaardagsfeestje van het Chinese leger waar prins Laurent mee de taart aansneed, staken de premier en koning Filip de koppen bij elkaar. Tijdens dat overleg werd beslist om prins Laurent een “proportionele sanctie” te geven. Die kan uitmonden in een gedeeltelijke inhouding van de dotatie van de prins.

En dus lijkt Laurent deze keer niet weg te komen met een van z’n vele stoten. In januari nog kreeg hij van de premier te horen dat hij zich geen nieuwe misstap meer kon permitteren, anders zou hij zijn dotatie van 308.000 euro per jaar kwijtspelen. Maar zelfs dat ultimatum kon de prins er blijkbaar niet van weerhouden om zijn uniform van de marine aan te trekken voor het negentigjarig ­jubileum van het Chinese volksleger. Noch het Paleis, noch het kabinet van de premier, noch de regering was daarvan op de hoogte.

Rond diezelfde periode stond Laurent trouwens op het punt in te gaan op een uitnodiging van aanhangers van de Turkse president Erdogan om er te ­komen speechen, zo berichtte Le Soir gisteravond. De regering kwam dat te weten en kon daar op het nippertje een stokje voor steken. Maar dat weerhield Laurent er niet van om dus toch zijn misstap te veel te begaan.

“Niets te vroeg”

Dat de regering nu toch ingrijpt, vindt historicus en koningshuiskenner Mark Van den Wijngaert (KU Leuven) geen moment te vroeg. “Al sinds de regering- Leterme krijgt prins Laurent te horen dat hij zich aan de afspraken moet houden. Hij heeft beloofd dat hij dat zou doen en deed dan keer op keer het omgekeerde. Eindelijk is er nu een regering die consequent genoeg is om op te treden.”

Voor CD&V volstaat de voorgestelde sanctie. “De premier stelt voor wat de wet hem toelaat”, zegt fractieleider in de Kamer Servais Verherstraeten. “Je kan niet blijven

met de vinger wijzen.” Maar de andere meerderheidspartijen N-VA en Open VLD grijpen het voorstel aan om de hele discussie over de do­taties weer aan te trekken. “Het kan niet dat Laurent belastinggeld ontvangt en toch volledig zijn zin doet als een on­geleid projectiel”, zegt Kamerlid Peter Buysrogge (N-VA). “Wie niet horen wil, moet voelen.”

Astrid deelt in de brokken

Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen sluit zich daarbij aan. “Als de prins volledige bewegingsvrijheid wil, dan moet hij maar afstand doen van zijn dotatie. Je kunt je afvragen of België wel nood heeft aan zo veel mensen met een ­dotatie. Misschien moeten we dat ook bekijken.”

Zo dreigt ook prinses Astrid in de brokken te delen. “Het heeft geen enkele zin om prins Laurent en prinses ­Astrid een dotatie te geven”, zegt ­Kamerlid Hendrik Vuye (van de tweemansfractie Vuye en Wouters). “Het gaat om een puur persoonlijke gunst, want zij zullen nooit koning worden. Dat valt gewoon niet te rechtvaardigen.”

Arnout Gyssels en Simon Andries ■