Gestraft zoals tante Fabiola

Prins Laurent moet inleveren. Hij krijgt een sanctie na zijn omstreden bezoek aan een feest voor het Chinese leger. Premier Michel heeft gisteren eerst met koning Filip gebeld. Die verzette zich niet tegen een straf. Mogelijk verliest Laurent zijn dotatie van 308.000 euro, zoals zijn tante Fabiola vier jaar geleden ook al gestraft werd na een misstap.

Bron: Het Laatste Nieuws 

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar dierenvriend Laurent blijft maar struikelen. Nu heeft hij wellicht zijn laatste flater begaan. Op 19 juli trok Laurent zijn marine-uniform aan en bezocht een feest van de Chinese Missie bij de EU: de viering van het 90-jarig bestaan van het Chinese leger. Zeshonderd genodigden, onder wie marinecommandant Wim Robberecht, genoten van taart en drank.Niet op de hoogte

Ook prins Laurent amuseerde zich en toostte met Chinese legerbonzen. Foto’s van het feestje werden meteen op Facebook en de website van de Chinese Missie gepost. Drie weken lang gebeurde niets, tot prins Laurent zondag besliste twee foto’s te tweeten. Meteen barstte de hel los, want de premier noch minister van Buitenlandse Zaken Reynders waren op de hoogte. Laurent haalde de foto’s nog snel van zijn account, maar het kwaad was geschied. Op de foto’s staat ook admiraal Robberecht naast Laurent en de Chinezen. “Hij was aanwezig op uitnodiging van de Chinese defensieattaché in het kader van de aankomst op 14 september van drie Chinese marineschepen in de haven van Antwerpen”, laat Defensie weten.

Politieke ontmoeting

Zowel Open Vld als N-VA gaan premier Michel in de Kamer ondervragen. “Het zoveelste incident in een lange rij”, zegt Luk Van Biesen (Open Vld): “Ik heb er geen probleem mee dat hij zich wil profileren, maar dan moet hij afzien van zijn dotatie. Daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt.” Zo mag Laurent geen politieke ontmoetingen hebben of buitenlandse gezagsdragers ontmoeten zonder toestemming van de premier. En die lacht niet met de nieuwste uitschuiver van het prinselijke enfant terrible. Hij gaat hem een “proportionele sanctie” geven. Volgens de woordvoerder van de premier kan het dan gaan om een “gedeeltelijke inhouding van de dotatie”. Het is niet de eerste keer dat een lid van de koninklijke familie financieel bloedt na een misstap. Koningin Fabiola verloor in 2013 een derde van haar dotatie van 1,44 miljoen nadat was gebleken dat

ze geld in een stichting had gestopt, om zo erfenisrechten te ontwijken. Later ging er nog eens een half miljoen af.

Zal Laurent nu ook een derde van zijn 308.000 euro moeten inleveren? Het is zelfs best mogelijk dat hij alles kwijtspeelt, zeggen ingewijden. Op steun van zijn broer hoeft Laurent alvast niet te rekenen. Premier Michel heeft gisteren vanop zijn vakantieadres gebeld met de koning, die ook op reis is. “Er is overleg geweest”, bevestigt het paleis. “De dotatie is een zaak van het parlement, niet van de koning. In deze zaak heeft de koning dan ook zijn mening gegeven als familiehoofd.” En die mening was duidelijk: de koning verzet zich niet tegen een sanctie voor zijn broer.

Laurent had de bui moeten zien hangen. In januari werd hij al bij de premier geroepen nadat hij zich in een interview kritisch had uitgelaten over de politici. Michel waarschuwde Laurent toen al dat hij zijn dotatie bij een nieuwe misstap zou verliezen. Maar de opstandige prins heeft zijn les blijkbaar niet geleerd. Hij ging niet alleen zonder toestemming naar een feest van het Volksbevrijdingsleger – een “ondemocratisch” leger volgens China-kenners – maar hij pronkte ook nog eens met de foto’s.

De dotatie is een zaak van het parlement, niet van de koning. Hij heeft dan ook zijn mening gegeven als familiehoofd

Paleis & PHILIPPE GHYSENS ■