CD&V en Open VLD tackelen RSZ-voordeel profvoetballers

Profvoetballers betalen minder sociale bijdrage dan een vuilnisman. Niet meer van deze tijd, klinkt het bij CD&V en Open VLD, die het fiscaal gunst­regime willen afbouwen.

Bron: De Standaard

Op alle lonen in België moet een sociale bijdrage van 38,07 procent op het brutoloon worden betaald. Daarmee worden onder meer ziekte- en invaliditeitsuitkeringen, pensioenen en werkloosheidsuitkeringen betaald. Maar profvoetballers krijgen een voorkeursbehandeling: hun sociale lasten worden berekend op een vast bruto maandloon van 2.281,09 euro, waardoor ze maximaal 868 euro per persoon moeten betalen. Een peulschil als je weet dat een speler in eerste klasse gemiddeld 337.000 euro per jaar verdient. Dat cadeautje kostte de staatskas vorig seizoen alleen al 70 miljoen euro.

De meerderheidspartijen CD&V en Open VLD willen nu het debat aangaan in het parlement. ‘Deze voorkeursbehandeling is onverdedigbaar en wraakroepend’, zegt CD&V-Kamerlid Roel Deseyn. ‘Wat die topvoetballers verdienen, dat krijgt de hardst werkende mens in 45 of 50 jaar niet bij elkaar. En dan moeten ze ook nog eens een pak minder afdragen aan de sociale zekerheid. Iedereen moet een faire bijdrage leveren. Ook Koning Voetbal. Al kun je intussen beter van Keizer Voetbal spreken. Hoe sneller dit wordt afgeschaft, hoe beter.’

Dubai B

Deseyn krijgt gehoor bij Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen: ‘Dat basisbedrag van 2.281 euro is vroeger in de wetgeving geslopen, en moet omhoog.’ Maar de liberaal hangt er wel een waarschuwing aan vast: ‘Als de verhoging de ­spelers onbetaalbaar maakt, dan komen de clubs in financiële problemen. Het kan ook dat de duurdere spelers sneller naar het buitenland gaan en onze competitie minder aantrekkelijk wordt, onder andere voor sponsors. Dat zal de discussie over buitenlandse investeerders ongetwijfeld nieuw leven inblazen. Het kan niet de bedoeling zijn dat Anderlecht of Club Brugge opeens ‘Dubai B’ worden.’

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) heeft dezelfde bedenkingen. ‘Mensen zien graag een aantrekkelijke voetbalcompetitie. Daarvoor heb je goede spelers nodig, en een systeem zoals de RSZ-korting kan dan helpen’, zegt ze.

De N-VA wacht af: ‘We gaan alle voorstellen eerst grondig bestuderen.’

Tex Van Berlaer & Kristof Simoens ■