CD&V en Open Vld willen RSZ-voordeel voor profvoetballers afbouwen

Binnen meerderheidspartijen CD&V en Open VLD gaan er stemmen op om het fiscaal gunstregime voor profvoetballers af te bouwen. Uit onderzoek van onze zusterkrant Het Nieuwsbald bleek dat voetballers minder RSZ-bijdragen betalen dan vuilnis-mannen. Niet meer van deze tijd, vinden de coalitiepartners, die het debat willen aangaan in het parlement.`

Bron: Gazet van Antwerpen

“Wat die topvoetballers verdienen, dat krijgt de hardst werkende mens in 45 of 50 jaar niet bij elkaar. En zij moeten daar een pak minder voor afdragen aan de sociale zekerheid. Is dat fair?”

In die harde woorden spreekt CD&V-Kamerlid Roel Deseyn zich uit over de voorkeursbehandeling voor profvoetballers, die aan het licht kwam na onderzoek van onze krant.

Daaruit bleek dat vuilnisophalers meer loon moeten afgeven aan de Rijksdienst voor Sociale Zaken (de zogenaamde RSZ-bijdragen) dan voetballers. Dat cadeau kostte de staatskas vorig seizoen in totaal 70 miljoen euro.

Basisbedrag

Alles draait rond het basisbedrag waarop zowel de voetbalclub als de voetballer RSZ-bijdragen betalen. Dat werd zo’n 40 jaar geleden, toen er amper grootverdieners rondliepen in het beroepsvoetbal, vastgesteld op 2.281,09 euro bruto.

Sindsdien is dat bedrag niet meer aangepast, hoewel het gemiddelde brutoloon intussen is geklommen tot 28.092 euro per maand.

“Iedereen moet een faire bijdrage leveren. Ook Koning Voetbal”, zegt Deseyn. “Al kan je intussen beter van Keizer Voetbal spreken. Hoe sneller dit wordt afgeschaft, hoe beter.”

Deseyn krijgt gehoor bij Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen: “Dat basisbedrag van 2.281 euro is vroeger in de wetgeving geslopen, en moet omhoog.” Met hoeveel euro, dat zal voorwerp van debat zijn.

Waarschuwing

Maar de liberaal hangt er wel een waarschuwing aan vast: “Als de verhoging de spelers onbetaalbaar maakt, dan komen de clubs in financiële problemen. Het kan ook dat de duurdere spelers sneller naar het buitenland gaan, en onze competitie minder aantrekkelijk wordt, onder andere voor sponsors. Dat zal de discussie over buitenlandse investeerders ongetwijfeld nieuw leven inblazen”, zegt hij.

“Het kan niet de bedoeling zijn dat Anderlecht of Club Brugge opeens ‘Dubai B’ worden.”

Binnen de grootste meerderheidspartij, N-VA, klinkt er voorlopig noch ja, noch nee: “We gaan alle voorstellen eerst grondig bestuderen.” (tvb, krs)