Vennootschapsbelasting – Sanctie voor te lage vergoeding bedrijfsleider moet 175 miljoen opbrengen

De sanctie voor vennootschappen die hun bedrijfsleider te weinig bezoldigen om van het verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting gebruik te kunnen maken, moet 175 miljoen euro in het laatje brengen. Dat hebben Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld) en vertegenwoordigers van het kabinet-Financiën woensdag geantwoord op vragen van Ahmed Laaouej (PS).

Bron: Belga

In de hervorming van de vennootschapsbelasting die eind vorig jaar groen licht kreeg, wordt de minimumbezoldiging die bedrijfsleiders zichzelf moeten toekennen om van het verlaagde tarief van 20 procent te kunnen genieten, opgetrokken tot 45.000 euro.

De maatregel moet voorkomen dat mensen om louter fiscale redenen een vennootschap oprichten. Vennootschappen die er niet aan voldoen, krijgen een belasting van eerst 5 procent en nadien 10 procent in 2020 op het verschil tussen de eigenlijke bezoldiging en het minimum. Die heffing moet 175 miljoen euro naar de schatkist helpen vloeien.

PS-fractieleider Laaouej en zijn Ecolo-collega Gilles Van den Burre dienden een wetsvoorstel in dat een vertaling inhield van de kritiek van Franstalige zelfstandigenorganisatie UCM dat de Waalse en Brusselse kmo’s slechts zelden die drempel van 45.000 euro zullen halen.

Van Biesen verwees naar de evaluatie van de hervormde vennootschapsbelasting die op middellange termijn geprogrammeerd staat. Zijn MR-collega Benoît Piedboeuf (MR) benadrukte dat de regering al veel hervormingen heeft doorgevoerd ten voordele van de kmo’s en zelfstandigen.