Van Biesen vraagt grotere betrokkenheid van familie slachtoffer bij vervroegde vrijlating

De man die Merel De Prins dood reed en vluchtmisdrijf pleegde, kan na één derde van zijn gevangenisstraf vrijkomen onder elektronisch toezicht. Open Vld Kamerlid Luk Van Biesen: “De strafmaat voor dergelijke misdaden is inmiddels verhoogd. Maar het blijft voor de nabestaanden onbegrijpelijk dat deze man al zo snel kan vrijkomen. De familie moet nauwer betrokken worden bij zo’n beslissing.”
 In 2015 reed een jongeman de twaalfjarige Merel De Prins dood en hij pleegde vluchtmisdrijf. De dader was op dat moment al achttien maal veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar gevagenisstraf en een levenslang rijverbod. Nu hij één derde van die straf heeft uitgezeten, oordeelt de Strafuitvoeringsrechtbank dat hij in aanmerking komt voor vrijlating onder elektronisch toezicht.
 
Kamerlid Luk Van Biesen: “Begin 2018 heeft de regering de strafmaat voor een dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf verhoogd tot 9 jaar. Dat was een terechte maatregel. Maar het blijft moeilijk voor burgers om deze uitspraak van de Strafuitvoeringsrechtbank te begrijpen, en al helemaal niet voor de nabestaanden. Dat een dader, die naar hun gevoel geen schuldinzicht heeft, al na één derde straf vrijkomt, is moeilijk te verteren.”
 
De liberaal vraagt aan Justitieminister Geens om de effectieve gevangenisstraf in dergelijke gevallen nauwer te laten aansluiten bij de opgelegde straf. “Daarnaast moeten we nabestaanden veel nauwer betrekken bij de strafuitvoering zodat er rekening kan worden gehouden met hun gevoelens.”