Van Biesen: “Fiscale vrijstelling tot €6000 voor vrijwilligers bij hulpdiensten is goedgekeurd”

Vrijwilligers bij de korpsen van de brandweer en de Civiele Bescherming zullen kunnen genieten van een fiscale vrijstelling van €6000. Door een amendement van Luk Van Biesen op het MR-wetsvoorstel dat in plenaire vergadering is goedgekeurd, zal deze vrijstelling ook gelden voor vrijwillige ambulanciers die niet verbonden zijn aan een brandweerzone. “Deze mensen leveren dag na dag uitstekend werk, naast hun hoofdberoep. Het is een goede zaak dat deze fiscale vrijstelling is opgetrokken tot 6000 euro”, stelt liberaal Kamerlid Luk Van Biesen.

De vrijwilligers bij de korpsen van de openbare brandweer en bij de Civiele Bescherming, die in hoofdberoep een gewone beroepsactiviteit uitoefenen, hebben voor het aanslagjaar 2018 recht op een fiscaal vrijgestelde vergoeding van 4460 euro. Door deze wetswijzing wordt dit bedrag opgetrokken tot 6000 euro. In het oorspronkelijke wetsvoorstel werd evenwel geen rekening gehouden met de vrijwillige ambulanciers die niet verbonden zijn aan een brandweerkorps. Van Biesen: “Dankzij ons amendement is de vrijstelling ook voor deze groep opgenomen in de wet. Het lijkt me niet meer dan logisch dat ook zij hiervoor in aanmerking komen.”

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block versoepelde eerder al de regelgeving voor bijklussers, om naast hun hoofdberoep een centje bij te verdienen. “Het was dan ook vreemd dat het bedrag voor de vrijwilligers bij de hulpdiensten lager lag dan die 6000 euro voor de bijklussers. Door dit wetsvoorstel is dat financieel verschil nu rechtgetrokken”, aldus Van Biesen.

 Elke dag paraat

In ons land staan 12 000 brandweervrijwilligers en 650 vrijwilligers bij de Civiele Bescherming paraat voor de burgers. “Hun werk is enorm belangrijk. Het is dan ook een belangrijk signaal om de huidige vrijwilligers te motiveren en om het vrijwilligerswerk voor nieuwe kandidaten aantrekkelijk te maken”, besluit Van Biesen.