Wetsvoorstel in de kijker: het strafbaar stellen van ontvluchting

IMG_6987Samen met collega Sabien Lahaye-Battheu heeft Luk het wetsvoorstel mee ondertekend dat het mogelijk maakt om personen die van hun vrijheid beroofd zijn, maar toch op de vlucht slaan te bestraffen.

In België is ontsnappen uit de gevangenis niet strafbaar omdat het Belgisch strafrecht momenteel geen straffen voorziet voor personen die van hun vrijheid beroofd zijn maar toch op de vlucht slaan. De voortvluchtige is enkel strafbaar indien hij in het kader van zijn ontsnapping of ontsnappingspoging strafbare feiten pleegt. Deze persoon zal, wanneer hij opnieuw wordt gevat, dan enkel worden veroordeeld voor misdrijven die gepaard gaan met de ontsnapping.

Het aantal ontsnappingspogingen in België ligt ook hoger dan in onze buurlanden, met 2006 als recordjaar, toen waren er 40 ontsnappingen. Dit komt volgens Open Vld doordat het ontsnappen niet bestraft wordt in België en elke persoon die van zijn vrijheid beroofd is een gokje kan wagen.

Door de ontsnappingspogingen te bestraffen zal dit hopelijk ontmoedigend werken, waardoor het aantal pogingen vermoedelijk verminderd en de politie zich kan focussen op andere taken dan het opsporen van dezelfde dader die ze reeds eerder gevat hebben. Voor de strafmaat werd gekeken naar wat in Frankrijk de geldende bepalingen zijn: een gevangenisstraf van 6 maanden tot 3 jaar en een geldboete van 25 euro tot 200 euro. Door deze strafmaat kan de overheid terug meer veiligheid bieden aan de burgers.

Tevens kunnen nu ook door dit wetsvoorstel de bloedverwanten, (ex-) echtgenoten, broers en zussen en aanverwanten in dezelfde lijn gestraft worden wanneer ze hun voortvluchtige bloed- of aanverwant verbergen of laten verbergen.

Klik hier voor het wetsvoorstel