Wetsvoorstel tegen aasgierfondsen unaniem goedgekeurd

De Kamercommissie Financiën heeft unaniem het licht op groen gezet voor het wetsvoorstel tegen de praktijken van aasgierfondsen, die winst slaan uit schuldpapier van landen met zware geldproblemen.

Aasgierfondsen kopen spotgoedkoop obligaties of schulden op wanneer landen in zwaar weer terechtkomen. Herwinnen de landen wat aan slagkracht, dan stappen de fondsen naar de rechtbank om alsnog de oorspronkelijke waarde van het schuldpapier af te dwingen, plus de achterstallige rente.

Bron: Belga

Door het wetsvoorstel zou het voortaan aan de rechter toekomen om te oordelen of er sprake is van een “aasgierfonds”. In dat geval zou het fonds verboden worden om meer te eisen dan de aankoopprijs die het betaald heeft om die schuld te verwerven. De Belgische rechter zou zelfs de mogelijkheid krijgen om zich te verzetten tegen een bevel van betaling van een buitenlandse rechtbank.

Om de juridische onderbouw te verstevigen, werd nog een amendement ingediend op het wetsvoorstel dat naast meerderheidspartijen Open VLDd, N-VA, MR, CD&V ook door oppositiepartijen PS, SP.A, Ecolo, Groen, CDH en FDF mee is ingediend. De betrokken aanvulling preciseert dat het wetsvoorstel niet bedoeld is voor de klassieke activiteiten van financiële spelers, aangezien staten de obligatiemarkt nodig hebben om geld te kunnen ophalen.

De Nationale Bank had eerder al kanttekeningen geplaatst bij het voorstel, onder meer over het nut van een louter Belgisch wetgevend initiatief. “België is een klein land dat toont dat het groot kan zijn”, oordeelt Open VLD’er Luk Van Biesen. “Als iedereen op die manier redeneert, worden aasgierfondsen nooit aangepakt.”