Luk Van Biesen: ‘MR maakt met Wilmès een verrassende maar goede keuze’

Hervé Jamar stapt uit de regering, maar de post blijft wel binnen de MR. De nieuwe minister van Begroting heet Sophie Wilmès, die al een jarenlang economische ervaring opbouwde. Na één jaar in de Kamer te zetelen, stapt ze in de regering.

Met de 40-jarige MR-politica krijgt de federale regering er een vierde vrouwelijke minister bij. Wilmès, getrouwd met een Australiër en moeder van drie dochters en een zoon, werd in 2000 verkozen als gemeenteraadslid van Ukkel. Politiek actief werd ze pas voltijds toen ze in 2006 eerste schepen werd in Sint-Genesius-Rode, haar thuisstad.

Bron: De Standaard

Wilmès deed eerst een opleiding communicatie aan de IHECS in Brussel. Haar vertrouwdheid met financiën haalde ze uit een avondopleiding financiële beheersing en ervaring bij de Europese Commissie, als financieel beheerder, en in een advocatenkantoor. Daar werkte ze als economische en financieel adviseur, tot ze in 2006 schepen werd in Sint-Genesius-Rode, waar ze onder meer voor begroting en financiën verantwoordelijk is.

Wilmès is ook volksvertegenwoordiger voor de MR. Ze stond als eerste opvolger op de MR-lijst bij de verkeizingen in mei 2014 en volgde in oktober Didier Reynders op in de Kamer van Volksvertegenwoordiging, nadat die minister van Buitenlandse Zaken werd binnen de regering-Michel. Nochtans haalde Wilmès lang niet de meeste voorkeurstemmen in de kieskring Brussel, acht andere kandidaten scoorden nog beter dan zij.

Ze was ook een van de drijvende krachten in de strijd tegen aasgierfondsen. Een wetswijziging maakt het sinds mei dit jaar onmogelijk voor dergelijke hefboomfondsen om tegen zeer lage prijzen obligaties van arme, met schulden beladen landen op te kopen en vervolgens voor de rechtbank de betaling te eisen van de (veel hogere) nominale waarde waartegen ze zijn uitgegeven.

‘Accuraat’

Goede herinneringen heeft Luk Van Biesen (Open VLD) aan zijn samenwerking met Sophie Wilmès in het kader van de aasgierfondsen. ‘Ze gaat zeer accuraat te werk en heeft oog voor details’, aldus Van Biesen. Hij noemt haar aanstelling dan ook een ‘aangename verrassing’ en zegt grote verwachtingen te hebben voor haar als minister van Begroting. ‘Ik geloof dat zij haar functie streng zal opvolgen en dat ze er voor de begroting strikt over zal waken dat er niet buiten de lijntjes gekleurd wordt.’

Alleen al op het vlak van communicatie gelooft Van Biesen dat zij beter zal presteren dan haar voorganger. ‘Toen ze binnenkwam in de Kamer, sprong ze het snelst in het oog. Ze trad op als woordvoerster van MR, als enige Franstalige partij in de Kamer.’ Ze kreeg ook haar partij heel snel op één lijn in de aanloop naar de wetswijziging, aldus Van Biesen.

Onder meer naar haar beslissing over de kosten voor de asielopvang in ons land, kijkt hij uit naar haar standpunt, besluit hij. ‘Met haar zouden we misschien wel een van de sterkste ministers van Begroting kunnen krijgen.’

‘Sophie Wilmès is een jonge, dynamische vrouw, hardwerkend, gerespecteerd’, aldus MR-voorzitter Olivier Chastel. ‘Haar CV en haar competenties met financiën hebben in haar voordeel gepleit. Ze zal al haar energie en competenties naar de federale regering brengen om het budgettaire kader, dat vastligt, te behouden, werk te creëren en de toekomst van onze sociale zekerheid te vrijwaren.’

‘Ik ben enthousiast over het idee mijn steen te kunnen bijdragen aan de opbouw van het project van de regering’, aldus Wilmès zelf.