Digitale investeringsaftrek geldt ook voor aanschaf witte kassa en oprichten webwinkel

Goed nieuws voor de horeca: de digitale investeringsaftrek van 13,5% is van toepassing op de aanschaf van een witte kassa. Ook winkels die zich op de e-commerce willen storten door een webwinkel te lanceren, kunnen van deze aftrek genieten. Dit blijkt uit een vraag van Luk aan de Minister van Financiën.

In december 2015 kende de Federale Regering een fiscaal voordeel toe aan kleine ondernemingen die investeren in digitale betalings- en facturatiesystemen of beveiligingssystemen. Concreet kunnen KMO’s 13,5% van het investeringsbedrag aftrekken van de belastbare winsten. De maatregel is geldig vanaf het aanslagjaar 2016.

Ook witte kassa’s, die vanaf 1 januari verplicht zijn in de horeca, en webshops voor e-commerce vallen onder dit voordeel. Dat blijkt uit een antwoord van Minister van Financiën Johan Van Overtveldt op een vraag van Luk.

De witte kassa is een vorm van digitale beveiliging en valt dus ook onder de regeling, is de redenering. Natuurlijk is dat niet de enige functie. De geregistreerde kassa houdt per gebruiker een resem acties bij, zoals de verkoop, de betalingen en de gepresteerde uren. Maar omdat de kassa gezien wordt als ‘een onlosmakelijk geheel’ zal de volledige aanschafwaarde in rekening gebracht worden. Volgens Luk is dit goed nieuws voor de horeca. Hun investering in de witte kassa kunnen ze deels recupereren.

Dezelfde redenering wordt toegepast bij webshops. Daar is een digitaal betalings- en facturatiesysteem maar een van de vele functies, maar wordt de gehele investeringswaarde in rekening gebracht omdat het een onlosmakelijk geheel betreft. Zo stimuleren we met deze investeringsaftrek ondernemingen om ook op de online markt actief te worden waar alsmaar meer klanten aankopen doen.

Klik hier voor het volledige antwoord.