Fiscaal voordeel geldt ook voor witte kassa en e-commerce

Kmo’s die investeren in een witte kassa of een webshop kunnen 13,5 procent van het investeringsbedrag aftrekken van de belastbare winsten. Dat bevestigt het kabinet van Financiën.

De regering-Michel kende begin december een fiscaal voordeel toe aan kleine ondernemingen die investeerden in digitale betalings- en facturatiesystemen of beveiligingssystemen.

Bron: De Tijd

Het gaat bijvoorbeeld om de aankoop van een betaalterminal. Concreet konden kmo’s 13,5 procent van het investeringsbedrag in een keer aftrekken van de belastbare winsten. De maatregel was meteen geldig voor het aanslagjaar 2016. De investeringen van vorig jaar werden dus nog gedekt door het fiscale voordeel. Maar die maatregel reikt nu veel verder dan eerst gedacht. Ook witte kassa’s, die vanaf 1 januari verplicht zijn in de horeca en webshops voor e-commerce profiteren van het voordeel. Dat blijkt uit een antwoord van het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op een vraag van Open VLD-Kamerlid Luc Van Biesen. De witte kassa is een vorm van digitale beveiliging en valt dus ook onder de regeling, is de redenering. Natuurlijk is dat niet de enige functie. De geregistreerde kassa houdt per gebruiker een resem acties bij, zoals de verkoop, de betalingen en de gepresteerde uren. Maar omdat de kassa gezien wordt als ‘een onlosmakelijk geheel’ zal de volledige aanschafwaarde in rekening gebracht worden. Eenzelfde redenering bij de infrastructuur voor een webshop. Daar is een digitaal betalings- en facturatiesysteem maar een van de vele functies, maar wordt de gehele investeringswaarde in rekening gebracht. Wederom vanuit de redenering dat het gaat om een ‘onlosmakelijk geheel’.De ingreep moet het voor kmo’s enigzins verteerbaar maken om de stap naar de witte kassa te zetten. Volgens het kerstakkoord van de regering-Michel moeten horecazaken die jaarlijks meer dan 25.000 euro omzet uit voeding puren zo’n kassa hebben. Aanvankelijk ging de verplichting in op 1 januari, maar horecazaken die pas door het kerstakkoord onder de regeling vielen, krijgen een jaar uitstel.Voorts moet de investeringsaftrek kmo’s richting de e-commerce duwen. Volgens cijfers van de koepelorganisatie Becommerce kocht de Belg in 2015 8,2 miljard euro aan goederen en diensten online. ‘We stimuleren met die investeringsaftrek ondernemingen om ook online actief te worden. Klanten doen daar alsmaar meer aankopen’, licht Van Biesen toe.

De uitbreiding van het fiscaal voordeel heeft als gevolg dat de aanvankelijk voorziene budget-ruimte overschreden zal worden. Op het kabinet-Financiën is te horen dat dat rechtgetrokken zal worden bij de begrotingscontrole die de komende weken plaatsvindt.

PIETER HAECK ■