Van Overtveldt tikt taxfreeshops op de vingers

Taxfreeshops moeten de btw-korting aan de klant schenken, en niet in eigen zak steken. Dat schrijft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan de sector.

Bron: De Morgen

U hebt het misschien ook al eens meegemaakt. Net voor u op het vliegtuig naar een verre bestemming stapt, denkt u een koopje te doen in een van de taxfreeshops. Als u de rekening bekijkt, ziet u dat u eigenlijk dezelfde prijs, of zelfs meer, hebt betaald dan in de stad. Nochtans, de reizigers met een bestemming buiten de EU moeten geen btw betalen. Ze kunnen – het woord zegt het zelf – taxfree shoppen. De taxfreeshops in ons land rekenen slechts één prijs aan. Ze maken geen onderscheid tussen wie binnen en buiten de EU reist. Afgelopen zomer ontstond er ophef omdat de winkels de btw-korting op die manier in eigen zak zouden steken. Nu gaat ook financiënminister Johan Van Overtveldt tegen de taxfreewinkels in het verweer. Dat blijkt uit een antwoord op een parlementaire vraag van Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen.

Boetes

Wanneer er slechts één prijs wordt geafficheerd, moetde winkel de btw terugbetalen aan de reizigers buiten de EU, stelt de minister. “Deze prijscorrectie komt de koper toe”, stelt hij. Van Overtveldt zal een brief sturen naar de taxfreewinkels in ons land om hen aan dat principe te herinneren.

Als winkels deze regels niet naleven, zal de administratie ervan uitgaan dat de rechten van de koper geschonden zijn. Het prijsvoordeel dat de klant misloopt, zal dan door de overheid als boete geïnd worden.

De sector heeft altijd gesteld dat hij de btw-vrijstelling gebruikt om lagere prijzen voor iedereen aan te bieden. De belastingkorting verdwijnt volgens de sector niet in eigen zak, maar vloeit op die manier terug naar de klanten. Het is voor de taxfreeshops gewoon eenvoudiger om met één prijs te werken. Maar Van Overtveldt lijkt dus geen vrede te nemen met die redenering.

“Het is positief dat de minister van Financiën principieel erkent dat de btw naar de klant moet gaan”, zegt Van Biesen. De huidige werkwijze van de taxfreeshops vindt de Open Vld’er hopeloos ondoorzichtig. De brief van Van Overtveldt gaat volgens hem niet ver genoeg. “Er moet een dubbele prijsweergave opgelegd worden, inclusief en exclusief btw, zodat reizigers duidelijk weten op welke prijs ze recht hebben.”

Van Biesen zal de kwestie ook aankaarten bij minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

Nu al hanteren de winkels op de luchthaven trouwens twee aparte prijzen voor alcohol en tabak. Dat gaat echter om vrijstelling van accijnzen, niet om btw. Reizigers die buiten de EU reizen, kunnen hier ook van genieten.

ROEL WAUTERS ■