Van Overtveldt tikt taxfreeshops op de vingers

Taxfreeshops moeten de btw-korting aan de klant schenken. Dat schrijft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan de sector, aldus De Morgen en Het Laatste Nieuws zaterdag. Wie op Belgische luchthavens taxfree winkelt, betaalt vaak eigenlijk dezelfde prijs als in de stad of zelfs meer. Het verschil in prijs wordt door de winkels niet aan de fiscus afgegeven, maar in eigen zak gestoken.

Bron: De Standaard

Reizigers met een bestemming buiten de EU zouden in principe geen btw mogen betalen als ze taxfree winkelen, maar de Belgische shops maken geen onderscheid en rekenen slechts één prijs aan. Afgelopen zomer ontstond er ophef omdat de winkels de btw-korting op die manier in eigen zak zouden steken.

Nu grijpt minister Van Overtveldt in, blijkt uit een antwoord op een vraag van Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen. Wanneer er slechts één prijs wordt geafficheerd, moet de winkel de btw terugbetalen aan wie buiten de EU reist, stelt de minister.

Van Overtveldt zal een brief sturen naar de taxfreeshops om hen aan dat principe te herinneren. Als winkels deze regels niet naleven, grijpt de fiscus in. Het voordeel dat de klant misloopt, zal dan door de overheid als boete worden geïnd.