Douane verkoopt zelf illegale sigaretten

Onbekende sigarettenmerken als Email, Fest en Jin Ling overspoelen de Belgische markt. Kleine fabriekjes in Rusland, Italië of China vervaardigen die cheap whites, die bestemd zijn voor het zwarte circuit. Er worden geen invoerrechten, accijnzen en btw op betaald. De kwaliteit is vaak bedenkelijk, de prijs zeer laag.

Bron: Het Nieuwsblad

Vorig jaar nam de douane 262 miljoen van dit type sigaretten in beslag. Een forse stijging tegenover 2013, toen dat er nog maar 31 miljoen waren. Dat blijkt uit cijfers van Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen.

Namaaksigaretten van grote merken worden vernietigd. Maar de cheap whites mag de douane zelf – na kwaliteitscontrole – opnieuw op de markt brengen. Dat klaagt Van Biesen aan. “Ik vind het gek dat illegale producten uit obscure fabriekjes door de douane zelf verkocht worden. En dat terwijl de overheid miljoenen uitgeeft aan campagnes tegen roken.”

Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) benadrukt dat de verkoop op deze manier “in overeenstemming is met de wetgeving”, maar overweegt een deontologische code in te voeren. (sco)