Van Biesen wil alle aandelen BNP Paribas Fortis met winst verkopen

IMG_5104België verkocht vannacht een kwart van haar aandelen in de bank BNP Paribas Fortis met een meerwaarde van 137 miljoen euro. “Het is geen kerntaak van de overheid om te bankieren, dus dit is een goede zaak. We moeten dus al onze aandelen in deze bank op het juiste moment verkopen om zo onze staatsschuld verder te verlagen.”

Middenin de financiële crisis van eind 2008 dreigde de bank Fortis overkop te gaan. De Belgische overheid redde de bank door zich in te kopen. Vannacht verkocht de Belgische overheid een kwart van haar aandelen voor 2 miljard euro.

Open Vld Kamerlid Luk Van Biesen reageert tevreden: “Als liberalen zijn wij van oordeel dat het geen kerntaak van de overheid is om te bankieren. We zijn geen voorstander van staatsbanken. Tijdens de redding van Fortis was het ook duidelijk dat we op termijn opnieuw uit deze bank moesten treden. Dit was het juiste moment om een deel van de aandelen te verkopen. Nu de bank opnieuw gezond is, boekte de Belgische staat een meerwaarde van 137 miljoen euro.”

De vrijgekomen middelen van de verkoop moeten voor het liberale Kamerlid gebruikt worden voor de afbouw van onze staatsschuld. “Deze staatsschuld liep fiks boven de 100% bbp op door de noodzakelijke redding van de banken. Het is de logica zelve dat we dit geld nu gebruiken om die schuld ook opnieuw te doen dalen.”

Tot slot wil Van Biesen dat de overheid op het juiste moment ook de overige 7,8% van de aandelen in BNP verkoopt met een fikse meerwaarde.