De paashaas van het ACV

N-VA en Open Vld mikten deze keer niet op een tegenstander in het halfrond. Hun gemeenschappelijke vijand – de vakbond ACV – zit daar buiten, maar is wel de achterban van coalitiepartner CD&V. Dus schoten ze toch niet zo maar in het ijle. Industrievakbond ACV Metea dook deze week in dezelfde LuxFiles op als andere rijke Belgen en hun 48 miljard. Het ACV verdedigde zich met de uitleg dat hun investering een ontwikkelingsproject is dat mensen voorziet van microkredieten. “Zeer lovenswaardig, maar die investering gaat dan wel via Luxemburg en Mauritius omdat hen dat fiscale voordelen oplevert”, zei Luk Van Biesen (Open Vld). “En tegelijkertijd zeggen ze in een krantenadvertentie dat de regering het geld maar uit de belastingparadijzen moet halen. Dat is hypocriet, misschien moeten we het goedgelovige ACV informeren dat de paashaas ook niet bestaat.”

Bron: Het Belang van Limburg

Ook de PS had vragen bij de Mauritius-route van het ACV. Alleen Peter Vanvelthoven (sp.a) ging niet mee in het aanklagen van de vakbond, ook al ging het om die uit een andere zuil. Misschien gaan andere vakbonden ook niet vrijuit en had sp.a even genoeg van boemerang-effecten. “De eerste dagen van de LuxFiles heb ik niemand van jullie gehoord. Pas toen het ACV is genoemd, zijn jullie in gang geschoten”, stelde hij vast. “Voor sp.a maakt het niet uit of het gaat om een postbus van het ACV of van Fernand Huts. Die moeten allemaal de wereld uit.”

Maar het ACV lag voor nog iets anders onder vuur: de vakbond roept langdurig zieken op om zich niet te melden bij een arbeidsgeneesheer. Want het systeem om die weer aan het werk te krijgen, is volgens hen niets anders dan een ontslagmachine. “Ze getuigen in hun blad Visie dat ze geen visie hebben”, zei Vincent Van Quickenborne (Open Vld) die er nog eens aan toevoegde dat hij zelfs Kerk en Leven leest. Servais Verherstraeten (CD&V) riep – telkens het woord ACV viel – van alles van op zijn bank. Kamervoorzitter Bracke liet hem voor een keer begaan, want het was tenslotte Witte Donderdag. “Als jullie mensen aan de slag willen krijgen, dan wel met de juiste informatie. U bent volksvertegenwoordiger van de volksverlakkerij”, siste Verherstraete.

Het ACV is geen politieke partij en is – gelukkig – erg kritisch voor CD&V en de hele regering. Maar aan de reacties in het parlement te zien, is dit toch nog altijd hun partij, hun achterban. Als je zelf hard pleit voor doorzichtige fiscaliteit, dan moet je er ook voor zorgen dat je centen niet in een belastingparadijs opduiken. Zou de ACV’er die de constructie heeft bedacht, nu niet best even bij een arbeidsgeneesheer gaan uithuilen? Of zou die schrik hebben voor ontslag?

Liliana Casagrande ■