Politiek niet onder de indruk

Veel indruk maakt de emotionele brief van prins Laurent niet in de Kamer. “We hebben de prins al zo veel rare dingen zien doen, dit kan er echt wel nog bij”, klinkt het. De regering zelf schuift de hete appel door naar het parlement.

Bron: Het Nieuwsblad

Veel meer dan een gefronste wenkbrauw leverde de prinselijke brief daar ook niet op. “De prins gaat duidelijk gebukt ­onder het juk van zijn dotatie”, zegt Kamerlid Peter Buysrogge (N-VA). “Wat ons betreft, kan de regeling zeker opnieuw bekeken worden. Er zijn procedurele problemen aan en we willen de prins zeker de vrijheid geven om zich ten volle te ontplooien.”

Ook bij Open VLD klinkt het dat Laurent misschien gelukkiger zou zijn zonder zijn dotatie. “Die brief toont heel duidelijk dat de prins niet goed in zijn vel zit”, zegt Kamerlid Luk Van Biesen. “Maar aan de stemming straks zal die niets veranderen.”

Voor CD&V moet de oplossing zo drastisch niet zijn. “Het hele systeem van de dotatie zit in een uitdoofscenario”, zegt parlementslid Sonja Becq. “De huidige prinsen zullen lang niet ­allemaal een dotatie krijgen. En door de wet kunnen we straks voor of tegen een sanctie stemmen. En daarvoor baseren we ons op de procedures, niet op het emotionele verweer.”

Gisteravond laat bekrachtigde de Kamer de sanctie voor Laurent, met 93 stemmen voor en 23 tegen. De prins moet eenmalig 15 procent van zijn dotatie of een slordige 46.000 euro inleveren. Hij kan nog in beroep gaan. (agy)