70 jaar huwelijk voor Marie-Louise en Achiel

“Ik heb haar altijd graag gezien”, vertelt een trotse Achiel Van Biesen (90) over zijn vrouw Marie-Louise (90) uit Kraainem. De handen stevig in elkaar geklemd, als ware het twintigjarige tortelduifjes. Dit weekend vierden ze hun platina jubileum.

Bron: Het Nieuwsblad

Op 26 februari 1949 gaven Achiel en Marie-Louise elkaar het jawoord. Ze vierden dat afgelopen weekend in het gezelschap van een kroostrijk gezin met drie zonen, een dochter, veertien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

“Mijn ouders hebben een zware jeugd gehad, maar zijn beloond met een mooie oude dag”, zegt zoon Luk. Dat is niet overdreven: Achiel en Marie-Louise zijn geboren in 1928, en hebben de ravage van de Tweede Wereldoorlog in Dendermonde op de eerste rij meegemaakt. Maar de grootste tragedie viel eerder: zowel Marie-Louise als Achiel zijn op zesjarige leeftijd hun vader verloren. Als tiener gingen ze aan het werk om hun gezin te onderhouden.

Op latere leeftijd trokken ze allebei naar Brussel voor een nieuwe job. Achiel als mechanicus en later bankier, Marie-Louise als dienstmeid. Op een dansfeest leerden de twee elkaar kennen. Achiel was betoverd door Marie-Louises gitzwarte haren. “We hebben toen een rendez-vous gemaakt, drie weken na het feest”, zegt Marie-Louise. Toen de grote dag was aangebroken, kwam Achiel echter niet opdagen. Telefoons waren er niet, dus had Achiel een vriend gestuurd om zich te excuseren. Marie-Louise was echter niet van plan haar droomprins op te geven. Ze is de vriend stiekem gevolgd tot het huis van Achiel. Daar stak ze een briefje in de bus. Wat erin stond is niet geweten, maar de dag nadien stond Achiel aan haar deur om het bij te leggen. Sindsdien is het koppel onafscheidelijk. (dkr)

dkr ■