Jobsdeal – Kamercommissie keurt fiscale luik jobsdeal definitief goed

De Kamercommissie Financiën heeft het fiscale luik van de jobsdeal woensdag in tweede lezing definitief goedgekeurd. Een voorstel om de pensioenval voor wie een werkloosheidsuitkering krijgt op te lossen, kwam er niet door.

Bron: Belga

De jobsdeal is een pakket maatregelen waarover de regering-Michel I vorige zomer een akkoord bereikte om de krapte op de arbeidsmarkt weg te werken. Maar door de val van de regering eind vorig jaar was het lang niet zeker of het pakket nog door het parlement zou geraken.

De vroegere coalitiepartners – met N-VA – goten de fiscale en sociale bepalingen in twee aparte wetsvoorstellen. Het eerste luik kreeg woensdag definitief groen licht in de Kamercommissie Financiën, nadat de PS een tweede lezing had gevraagd.

Het voorstel bevat onder meer de fiscale vrijstelling van bepaalde gewestelijke opleidingspremies, een loonkostvermindering voor de binnenvaart en de systeemvaart, het optrekken van het aantal fiscaal gunstige overuren en de “starterslonen”, die het aanwerven van jonge werknemers aantrekkelijker moeten maken.

Er zit ook een oplossing in voor de pensioenval bij gepensioneerden en mensen met een ziekte- of invaliditeitsuitkering. PS en sp.a wilden ook oplossingen om gelijkaardige situaties bij werkloosheidsuitkeringen weg te werken, maar dat amendement werd verworpen. Binnen de meerderheid wilden Eric Van Rompuy (CD&V) en Luk Van Biesen (Open Vld) wel mee werken aan een oplossing, maar die kwam er uiteindelijk niet.