Gratis zaadbommen vervangen perkplanten

Zemst zal niet langer gratis perkplantjes uitdelen. Die worden vervangen door zaadbommen die een beter alternatief zijn voor insecten en bijen.

Bron: Het Nieuwsblad

Twee jaar konden de inwoners van Zemst intekenen voor gratis bakjes petunia’s of begonia’s om er het straatbeeld mee te kleuren. Het nieuwe bestuur stapt daar nu van af en kiest voor een duurzamer alternatief met zaadbommen.

“Dat zijn bommetjes die op een granaat lijken en in klei geperst zijn”, zegt Joeri Van den Brande (Groen), schepen van Milieu. “Ze zijn gevuld met bloemzaden, die uitgroeien tot een nectarbron voor vlinders en bijen en de biodiversiteit stimuleren. Bovendien zullen de bloemen zelf zaad dragen. Half april kunnen de zaadbommen afgehaald worden in het gemeentehuis of op de werkliedendienst in de Houtemsestraat in Zemst.”

Gemeenteraadslid Luc Van Biesen (Open VLD) meent echter dat dit geen succes zal worden. “Ik vrees dat het een speelobject wordt voor kinderen en dat het zo zijn doel zal missen”, zegt hij.

Volgens Koen Vandermeiren (CD&V), de vorige schepen van Milieu, waren de perkplantjes een groot succes. “Vorig jaar hebben 850 inwoners tienduizend plantjes afgehaald”, zegt hij. “Daarmee namen ze veel werk uit handen van de groenarbeiders en was er meer kleur in de straten.” De gemeente nam ook deel aan het verdelen van zakjes bloemzaad door de provincie en zaaide zelf enkele akkers in, maar dat bleek geen succes. De akkers werden namelijk overwoekerd door onkruid en buren maakten hierover hun beklag. (jdw)