Winstpremie kent groot succes

Vorig jaar voegde Minister Alexander De Croo de winstpremie in. Tijdens de plenaire vergadering van vorige week vroeg Luk naar een evaluatie van deze maatregel. Maar wat houdt deze winstpremie, die een groot succes blijkt, nu net in?

De winstpremie is een fiscaal voordelige manier om werknemers te belonen voor hun inzet en te laten delen in de winsten van het bedrijf. Vorig jaar maakten al 738 Belgische bedrijven gebruik van deze premie. Zo’n 50.000 werknemers konden genieten van de winstpremie. Luk stelt vast dat bedrijven er duidelijk van overtuigd zijn dat mensen een graantje moeten kunnen meepikken wanneer het goed gaat in het bedrijf.

Momenteel zijn het vooral de KMO’s die gebruikmaken van deze premie. 41% van de bedrijven die er gebruik van maken, tellen minder dan 5 werknemers. “Kleinere bedrijven zetten dit in om hun personeel extra te motiveren. Het biedt die bedrijven de nodige flexibiliteit en het is een administratief simpele methode”, stelt minister De Croo, die de winstpremie invoerde.

Minister De Croo verwacht trouwens dat de maatregel nog aan populariteit zal winnen omdat sinds kort ook grote bedrijven er mee aan de slag kunnen.

Volgens Luk is dit een bijzonder goede maatregel die alle werknemers toelaat te profiteren van de winsten van hun bedrijf. De flexibiliteit voor werkgevers om hun mensen te belonen is ook belangrijk. Deze winstpremie komt immers bovenop de automatische indexering en loonnorm.

Het systeem laat toe dat werkgevers hun werknemers op een fiscaal vriendelijke manier kunnen laten delen in de winst. Deze maatregel past in het beleid van onze regering: mensen die werken moeten daarvoor worden beloond!

Klik hier voor de volledige tussenkomst en het antwoord.