“Ik ben een Brabants trekpaard”

Na de komst van Lynn Wesenbeek pakt Open Vld uit met nóg een wit konijn. Tv-figuur en seksuologe Goedele Liekens staat straks op de Vlaams-Brabantse Kamerlijst van Maggie De Block. “Dit is goed voor de hele partij.”

Bron: Het Laatste Nieuws

Het regent verrassende namen bij Open Vld. Maandag kondigden de liberalen aan dat journaliste en presentatrice Lynn Wesenbeek en filosofe Alicja Gescinska straks op hun Europese lijst prijken. Maar de grootste vis werd gevangen in Vlaams-Brabant: seksuologe, tv-figuur en VN-goodwillambassadrice Goedele Liekens (56) staat op 26 mei op de derde plaats van de Kamerlijst in Vlaams-Brabant, na lijsttrekster Maggie De Block en Kamerlid Tim Vandenput. “Al twintig jaar probeer ik vrouwen centraal te zetten en het maatschappelijke debat aan te zwengelen”, zegt de kersverse politica. “Dit is een logische volgende stap.” Al vond ze die stap niet altijd even logisch. Twintig jaar geleden kwamen de liberalen al eens bij haar aankloppen. Net als wijlen Steve Stevaert (sp.a), die haar zelfs staatssecretaris wilde maken. “Ik dank God nog elke dag op mijn blote knieën dat ik toen niet in politiek gestapt ben. Mensen verzekerden me dat ik zot zou worden. De traagheid die nu eenmaal eigen is aan die wereld zou vroeger gebotst hebben met mijn karakter. Mijn scherpste kantjes zijn intussen verzacht met de leeftijd. Ik heb nog steeds mijn overtuiging, maar ik ben wijzer nu. Ik weet dat ik daar niet als een stormfuselier moet aankomen. En ik besef dat je niet altijd je goesting krijgt – al ga ik dat natuurlijk wél proberen.”

Goedeles komst zat al een tijdje in de pijplijn. Als VN-ambassadrice reisde ze de afgelopen jaren meermaals naar Afrika met Open Vld-minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. Daar zetten ze samen hun schouders onder SheDecides, een initiatief dat jonge vrouwen en meisjes ondersteunt om hun eigen keuzes te maken op vlak van familieplanning, studies of gezondheid. Open Vld rekent erop dat Goedele – nog steeds te zien in programma’s in binnen- en buitenland – scoort en verkozen raakt, maar helemaal zeker van een zitje is ze niet. De partij heeft vandaag dan wel vier verkozenen in Vlaams-Brabant, vanop de derde plaats profiteert de Dilbeekse normaal gezien niet mee van de lijststemmen. Maggie De Block haalde in 2014 alleszins zeer veel voorkeurstemmen, waardoor er minder lijststemmen te verdelen vielen. Goedele zal dus op eigen kracht een kleine 10.000 kiezers moeten overtuigen, al zou dat geen probleem mogen zijn. “Natuurlijk zou het een teleurstelling zijn als ik er niet verkozen word, maar ik zou het niet zien als een afgang. Het is zoals Roosevelt (oud-president VS, red.) zei: je moet fier zijn dat je je nek uitsteekt, en zelfs al lukt het niet, dan nog heb je het tenminste geprobéérd.” Gewoon doen, dus, conform de partijslogan. “Ik kan me daarin vinden, ja. Ik ben een Brabants trekpaard.”

Sterk en succesvol

In Vlaams-Brabant zal Goedele het – samen met De Block – moeten opnemen tegen voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA). “Ik ben erg benieuwd naar hoe hij de dingen ziet en ik wil zijn visie weleens ontleden zoals een ajuin, laagje per laagje. Maar ik doe niet aan politiek tégen iets of iemand. Ik hoop dat we kunnen samenwerken.”

Binnen de partij wordt enthousiast gereageerd op het nieuws. “Ik denk dat het goed is voor iedereen op de lijst als sterke, succesvolle vrouwen als Goedele Liekens en Lynn Wesenbeek onze rangen vervoegen”, zegt Kamerlid Luk Van Biesen, die daardoor pas op plaats 5 staat. Eerder haalde de partij ook al Let’s Go Urban-boegbeeld Sihame El Kaouakibi binnen in Antwerpen en weekte ze verkozenen uit andere partijen los, zoals onderneemster Grete Remen (ex-N-VA). Gwendolyn Rutten is er niet in geslaagd om de helft van de lijsten te laten trekken door een vrouw, maar compenseert dat door de vele vrouwen en nieuwkomers op andere topposities. “Het zorgt voor een positief gevoel binnen de partij en dat stralen we uit. Ik zie ons in Vlaams-Brabant wel een vijfde zetel binnenhalen, ja”, aldus Van Biesen.

ASTRID ROELANDT