Fietsenhandel niet blij met lagere btw

Alle politieke partijen staan achter een btw-verlaging op fietsen. Maar de fietsverkopers niet. ‘Fake news’, zeggen ze. ‘Europa zal dit nooit toestaan.’ Verlaag de btw op fietsen van 21 naar 6 procent. Het voorstel van PS’er Laurent Devin heeft intussen alle politieke partijen kunnen bekoren. In maart werd het eenparig goedgekeurd in de commissie Financiën, vandaag zal de plenaire vergadering van de Kamer groen licht geven. Kleine voetnoot echter: Europa moet wel nog akkoord gaan. En de kans dat dit gebeurt, is heel klein, zegt Guy Crab, algemeen secretaris van de sectorfederatie Traxio Velo.

Bron: De Standaard

Het standaard minimumtarief voor btw in Europa is 15 procent, de werkelijke tarieven variëren van 18 procent in Malta tot 25 procent in Zweden. Er is een limitatieve lijst van producten en diensten die lager belast mogen worden, maar fietsen zijn daar niet bij. De uniformiteit is nodig om te voorkomen dat de tarieven te ver uit elkaar gaan liggen en landen elkaar zouden beconcurreren.

Omgekeerde weg

Traxio Velo noemt de aankondiging van de btw-verlaging dan ook fake nieuws. Crab vreest dat de omzet eronder zal lijden. ‘De fietsenhandelaars hebben net hun voorraad voor het lente- en zomerseizoen ingeslagen. Maar als de consument denkt dat er een btw-verlaging aankomt, zal hij zijn verkoop misschien uitstellen. Terwijl die verlaging er waarschijnlijk nooit komt, en de fietsen ondertussen duurder worden.’

Crab denkt dat Devins voorstel het tegendeel zal bereiken van wat het voor ogen had: er zullen minder in plaats van meer fietsen gekocht worden.

Volksvertegenwoordiger Luk Van Biesen (Open VLD) is het gedeeltelijk eens met die kritiek. Volgens hem was het beter geweest om op duidelijkheid van Europa te wachten alvorens de wet goed te keuren. ‘Nu bewandelt men de omgekeerde weg. Maar klimaatmaatregelen liggen goed in de markt, dus men wilde daar niet op wachten.’

Van Biesen denkt dat er wel een beperkte kans is dat Europa de maatregel goedkeurt, omdat ook de Europese Commissie klimaat hoog in het vaandel draagt. De Commissie lanceerde vorig jaar voorstellen om de lidstaten meer vrijheid te geven bij het toekennen van verlaagde tarieven. Maar die voorstellen zijn nog niet aanvaard.