Daar zijn de blauwe haantjes weer

Fuck, fuck, fuck, ik wist dat dit mijn moment zou overschaduwen.’ Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vloekt na afloop van haar persmoment over de toekomst van de gezondheidszorg. Een artikel in Het Laatste Nieuws over de premierambities van haar eigen voorzitster Gwendolyn Rutten leidde alle aandacht af van haar twaalfpuntenplan. Friendly fire.

Bron: De Standaard

Rutten, net als Open VLD-vicepremier Alexander De Croo aanwezig op het persmoment gisteren, koos na de uiteenzetting van De Block voor de vlucht vooruit. ‘Als het aan Open VLD toekomt (die kans is reëel als de liberale familie opnieuw de grootste is in de federale regering, red.), mag de partij de kans niet laten liggen om een vrouwelijke eerste minister naar voren te schuiven.

En ik zal dat graag doen’, benadrukte ze klaar en duidelijk, begeleid door een flauwe glimlach van De Croo en de stoïcijnse blik van De Block.

Liberale carrousel

Zelf bedankt De Block vriendelijk voor het premierschap, maar tot haar grote frustratie leidden de uitspraken van Rutten de aandacht wel af van de inhoud naar de toekomstige mandaten. Het trekt ook een vervelende interne carrousel op gang, nog voor de kaarten bij de verkiezingen geschud zijn.

‘Als er een vacature vrijkomt en men heeft een kandidaat nodig voor het voorzitterschap, dan zal ik dat zeker overwegen, ja’, sprong Open VLD-burgemeester Bart Tommelein op Radio 1 meteen op de kar. En Rutten is niet de enige die aast op het premierschap. ­’Uiteraard zou Alexander De Croo niet neen zeggen als het zijn kant uit komt’, zegt een partijtopper.

Ook de populaire Open VLD-burgemeesters Vincent Van Quickenborne en Bart Somers, die opnieuw de sprong naar de Vlaamse regering wil maken, branden nog van ambitie. ‘Maar alle neusjes staan nog in dezelfde richting, dat was zeven jaar geleden wel anders’, zei De Block er gisteren meteen bij.

De Vlaamse liberalen hebben een stevige traditie van intriges en botsende ambities. ‘We zijn een optelsom van individuen, een partij met veel haantjes’, liet Van Quickenborne ooit in De Standaard optekenen ( DS 7 mei 2016). ‘Al die haantjes in hetzelfde kot krijgen, dat kan niet iedereen. Gwendolyn wel’, klonk het toen. Nu ze zelf de stap hogerop wil zetten, barst mogelijk een nieuwe strijd los.

‘De laatste tijd zijn wel heel veel mensen bezig met minister te blijven of minister te worden, terwijl het daarvoor veel te vroeg is’, zegt Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen. Hij benadrukt dat het nog geen uitgemaakte zaak was binnen de partij wie kandidaat-premier is. ‘Rutten beschikt zeker over de capaciteiten en als iemand het zou aankunnen, dan is zij het wel. Maar laten we eerlijk zijn, vandaag heeft Alexander nog steeds de beste kaarten. Hij heeft een heel goed parcours gereden in de regering.’

Premier Michel

Intussen lijkt Open VLD de huidige premier Charles Michel (MR) al helemaal vergeten te zijn. Hij liet afgelopen weekend nochtans verstaan dat hij opnieuw zijn verantwoordelijkheid zou willen opnemen. ‘We zullen zien of we opnieuw een Waalse minderheid moeten compenseren’, zegt Van Biesen. ‘Maar in tijden van communautaire stilstand is het vrij logisch dat een Vlaamse en een Waalse premier elkaar afwisselen.’